Održana 24. sednica Skupštine grada

Скупштина

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je predlog odluke o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada Danijele Paunović, a zatim i predlog o potvrđivanju mandata odbornika Radovana Tihomirovića.
Te dve tačke izazvale su kritike odbornika opozicije, koji nisu bili u skupštinskoj sali u vreme dok je  Tihomirović polagao odborničku zakletvu, budući da su potvrđivanje mandata tom odborniku ocenili kao grubo kršenje zakona. Odbornici opozicije su naveli da će kandidat DSS za odbornika, Borislav Gađanski do odborničkog mandata doći sudskim putem.   

Odbornici opozicije vratili su se u salu tek nakon treće tače dnevnog reda, odnosno, tek kada je potvrđena Odluka Skupštine grada o usvajanju Plana lokacija za postavljanje plutajućih objekata na ''Jezeru 3'' Begejske petlje, pa je ta odluka doneta bez prethodne rasprave iako je na dnevni  red stavljena nakon zahteva opozicije za vanredno zasedanje o toj temi, kao i nakon nekoliko protesta građana "Male Amerike“.  Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Kaurić rekao je za skupštinskom govornicom da je ova odluka doneta protivno volji građana. 
Predsednik skupštine Radovan Bulajić je, u pauzi sednice, izjavio novinarima da je lokalna samouprava definisala samo uslove za postavljanje plutajućih objekata, a vlasnik i upravljač jezera su "Vode Vojvodine" koji su sklopili ugovor za postavljanje jednog splava. 
-Grad tu nije mogao ništa da preduzme - rekao je Bulajić i dodao da je prethodni saziv skupštine, koji je činio i DS, usvojio odluku koja omogućava postavljanje splavova na jezeru.
- Na nama je sada bilo samo da definišemo uslove koje ponuđač mora da ispuni - rekao je on.

Odbornici su usvojili danas i Predlog odluke o izmeni Statuta grada Zrenjanina, što je bila jedna od dopuna dnevnog reda, a zbog koje su ponovo negodovali odbornici opozicije smatrajući da će povećanje broja članova Gradskog veća dodatno opteretiti gradski budžet.

Za razliku od prethodnih tačaka, Predlog Odluke o izmeni Odluke o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina podržali su i odbornici opozicije. 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je rekao da će  usvajanjem te odluke koeficijent od 0,10 za izgradnju ribnjaka biti smanjen na 0,01.  On je objasnio da je dosadašnjim koeficijentom od 0,10  trebalo platiti daleko više novca za gradsko građevinsko zemljište u odnosu na to koliko košta izgradnja samog ribnjaka.
- Zbog toga imamo situaciju da od 2011. godine nemamo nijedan jedini predlog za gradnju ribnjaka. Odlučili smo da promenimo koeficijent, u cilju da investitori ulažu, a da to ujedno pomogne i zapošljavanje Zrenjaninaca – rekao je Snatovac.
 
U nastavku današnje sednice usvojen je i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina, a zatim i Predlog Odluke o opredeljivanju sredstava na ime pomoći žrtvama poplava u Republici Srbiji, u okolnostima proglašene vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Predškolske ustanove Zrenjanin, Predlog Zaključka o prihvatanju Odluke o usvajanju izmena i dopuna Programa poslovanja JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin za 2014. godinu. 

Nekoliko tačaka koje su takođe usvojene danas ticale su se razrešenja i imenovanja Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća i Komisije za predstavke i predloge, Školskih, Upravnih  i Nadzornih odbora.
 
Tokom sednice doneta su rešenja o imenovanju direktora, dosadašnjih vršioca dužnosti direktora,  JKP ''Vodovod i kanalizacija'' – Gorana Tajdića,  JP ''Gradska stambena agencija'' – Lasla Fuksa,  JP ''Radio Zrenjanin'' – Gorana Starčevića i JP ''Rezervati prirode Zrenjanina'' – Dejana Jovanova.
Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'' Zrenjanin imenovan je Miodrag Subić, umesto dosadašnje direktorke Biljane Papić.

Dopunom dnevnog reda na današnjoj sednici izabrana su još trojica članova Gradskog veća: Dragomir Radomanac (SNS), Dušan Radišić (SPO) i Dragan Vujović, kao nestranačka ličnost. 

Dnevni red današnje, 24. sednice Skupštine grada dopunjen je i tačkama koje su se ticale informacije u vezi prskanja komaraca, na predlog odbornika Milana Mrkobrada  i stanja protivgradne zaštite na teritoriji grada Zrenjanina, na predlog odbornika Radoslava Jocića. 

Na današnjoj sednici usvojen je i predlog odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Martona o decentralizaciji Zrenjanina koji je rekao da treba formirati radnu grupu koja bi do septembra razmotrila mogućnosti formiranja gradskih opština u Zrenjaninu.
- Teritorija Zrenjanina je među najvećima u Srbiji i postoje ozbiljni problemi u ostvarivanju prava svih građana u organima lokalnih samouprava - rekao je Marton ocenjujući da zbog toga potrebno jedan deo ingerencija prebaciti na gradske opštine. On je dodao i da bi u radu radne grupe koja će se oformiti trebalo da učestvuju predstavnici svih odborničkih grupa. Martonov predlog podržao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2467/27SednicaSG_3.jpg