Održana 26. sednica Skupštine grada

Скупштина
Sednica Skupštine grada, 26. u ovom sazivu, počela je tačkom zatvorenom za javnost - Informacijom o stanju  bezbednosti i ostvarenim rezultatima Policijske uprave Zrenjanin, koju je prezentovao načelnik PU Zrenjanin, Bojan Marković.
 
Prethodno je predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić pozvao odbornike da se izjasne da prva tačka dnevnog reda usledi pre rasprave o dnevnom redu, s obzirom na prisustvo načelnika  PU Zrenjanin i činjenice da se o pomenutoj Informaciji ne glasa, već se ona samo prezentuje Skupštini grada.
 
Rasprava o predloženom dnevnom redu trajala je oko sat vremena, a predlozi za dopunu dnevnog reda od strane odbornika opozicije nisu dobili dovoljan broj glasova odbornika. Predsednik odborničke grupe Demokratske stranke Goran Kaurić predočio je odbornicima da ispred spomenika Kralju Petru protestvuje sedmočlana porodica Adamov, kojoj je urušena kuća i koja ne može da reši taj problem. Odgovorio mu je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, rečima da se ta porodica nije ni obratila sa zahtevom za pomoć i da je on spreman da s njima razgovara, kao što čini sa svim građanima koji mu se obraćaju. On je osudio organizatore okupljanja porodice Adamov za zloupotrebu u političke svrhe, pritom rekavši da se radi o osobi koja je ostavila dugovanja Gradskoj upravi i nije vratila zaduženi mobilni telefon i lap-top.
 
Nakon što je otvorio Festival meda, koji se od danas održava na zrenjaninskom Trgu slobode, Santovac je primio članove te porodice, o čemu je kasnije, tokom sednice i izvestio odbornike. On je potvrdio da porodica Adamov živi u teškim uslovima, kao i da joj je ranije usmeno obećavano od strane pojedinih funkcionera da će im problem biti rešen, ali bez bilo kakvog zvaničnog zahteva ili predloga.
- Na osnovu razgovora s ovom porodicom, oni su izrazili želju da ostanu da žive u mestu sadašnjeg prebivališta, Elemiru i iskreno se nadam da će njihov problem moći da bude rešen, dodeljivanjem privremenog smeštaja. Ljudski smo se dogovorili o načinu rešavanja problema, a žao mi je što je neko pokušao ovu decu da zloupotrebi. Već danas ćemo biti u Elemiru i početi da rešavamo ovaj problem – istakao je Santovac u obraćanju Skupštini grada.
 
Usledilo je nekoliko tačaka iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i komunalnog uređenja grada – odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Zrenjanina, Predlog Odluke o donošenju Plana generalne regulacije ''Bagljaš'' u Zrenjaninu i Predlog Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina. Ovom odlukom definisano je da  se  izmena i dopuna  Prostornog plana tiče planiranja puta od Regionalne deponije do južnog kraka Obilaznice, preispitivanja pravila uređenja i  građenja u delu mobilne telefonije kojim se preciznije definišu uslovi i principi građenja objekata mobilne telefonije, kao i preispitivanja pravila građenja za objekte obnovljivih izvora energije, za zonu kuća za odmor i za naseljena mesta za koja plan sadrži šematski prikaz uređenja.  
 
Usvojeni su i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Zrenjanina, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o održavanju komunalne higijene, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina.  
 
Predlogom Odluke o izmenana Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada  Zrenjanina, rok za  preuzimanje uklonjenih vozila, stvari i drugih predmeta, koji je do sada iznosio 60 dana zamenjuje se rokom od 180 dana. 
 
Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, kako se navodi u obrazloženju, proizilazi  iz  potrebe  da  se  pojedine  odredbe osnovne  odluke  preciznije  formulišu  i  time  obezbedi  potpunija  primena  odredbi osnovne Odluke. Predlogom se definišu prava i obaveze kupaca toplotne energije u pogledu korišćenja prostorija toplotne podstanice. Brisane su i uočene pogrešne formulacije i iste su zamenjene i precizirane.
   
Novim  članom  obezbeđuje  se  zaštita  kupaca  od  ''previsokih  računa''  za isporučenu  toplotnu  energiju  u  grejnoj  sezoni  2014/2015.  ograničavanjem  maksimuma količine  toplotne  energije  koja  se  može  fakturisati  u  grejnoj  sezoni  na  150  kwh/m2. Kupcima koji pređu navedeni limit potrošnje će biti poslate odgovarajuće opomene, u kojima  će  biti  navedeno  da  će  u  narednim  grejnim  sezonama  limit  potrošnje  biti podizan, i na kraju ukinut. Izmenom  jednog člana  obezbeđuje  se  bliže  određivanje  vremenskih  rokova neispravnosti  merila-kalorimetara  i  tačnijeg  određivanja  isporučenih  količina toplotne energije. Novim članom stvorena je mogućnost utvrđivanja instalisane snage kupaca na osnovu  stvarno  izmerene  vrednosti,  te  da  se  u  slučaju  da  se  utvrdi  razlika  između prijavljene  i  maksimalno  izmerene  vrednosti  instalisane  snage,  može  izvršiti korekcija prema navedenoj razlici.
 
Skupština je razmatrala i nakon kraće rasprave usvojila Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu u periodu  januar – jun 2014. godine. Na osnovu tog izveštaja, u tom periodu ostvareni su ukupni javni prihodi budžeta grada Zrenjanina u iznosu od 1.615.643.775 dinara. U odnosu na prihode planirane Rebalansom I budžeta, u ukupnom iznosu od 6.088.255.480 dinara, ostvarenje za navedeni šestomesečni period iznosi 27%.  Odbornici su upoznati i sa Izveštajem nezavisnog revizora o reviziji finansijskih izveštaja grada Zrenjanina za period 01.01.-31.12.2013. godine. 
 
Većinom glasova usvojen je i Predlog Zaključka o usvajanju Izveštaja o realizaciji Godišnjeg plana rada  Predškolske ustanove Zrenjanin za radnu 2013./2014. godinu , kao i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji plan rada  Predškolske ustanove Zrenjanin za radnu 2014./2015. godinu i na Izmene i dopune Godišnjeg plana rada  Predškolske ustanove Zrenjanin za radnu 2014./2015. godinu
 
Ostatak sednice protekao je u razmatranju kadrovskih rešenja i promena pojedinih članova u nekoliko komisija, saveta, upravnih i školskih odbora. Na samom kraju, dnevni red je dopunjen tačkama na koje je saglasnost dalo Gradsko veće, na svojoj poslednjoj sednici. Pred odbornicma se našao Predlog odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Zrenjaninska objedinjena naplata" Zrenjanin, kao i Predlog Statuta JKP "Zrenjaninska objedinjena naplata", kao i Predlog odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Gtada Zrenjanina u korist ponuđača,  preduzeća "Fulgar East doo".
 
Nakon tri ipo časa rada, dnevni red današnje sednica iscrpljen je u 13.30 časova.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2639/27SednicaSG_1.jpg