Sednica Skupštine grada: ostavka Bulajića, smena Albulja, Eleonora Marjanović izabrana za predsednicu

Скупштина
Sednica Skupštine grada Zrenjanina, 29. u ovom sazivu, počela je danas utvrđivanjem dnevnog reda, a sednicom je predsedavao zamenik predsednika Skupštine, Ljubomir Stanisavljev. Naime, dosadašnji predsednik Skupštine Radovan Bulajić, podneo je ostavku u pisanoj formi na funkciju predsednika Skupštine grada i prestao mu je mandat odbornika, pa je to bila i prva tačka današnjeg dnevnog reda. Umesto Bulajića, koji nije ni prisustvovao današnjoj sednici, mandat odbornika potvrđen je prim. dr Eleonori Marjanović, kandidatkinji za mesto predsednice Skupštine grada, koja je, nešto kasnije, nakon  tajnog glasanja, većinom glasova i izabrana za predsednicu Skupštine grada Zrenjanina. Marjanovićeva je članica Socijalsitičke partije Srbije, a za odbornicu je izabrana kao prvi naredni kandidat sa koalicione liste "Ivica Dačić – Socijalistička  partija  Srbije  (SPS),  Partija  ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS)", koji prihvata mandat. 
 
 
Eleonora Marjanović je, ovim izborom, postala druga žena na toj funkciji u Zrenjaninu od uvođenja višestranačja u našoj zemlji. Rođena je 17. jula 1972. godine u Zrenjaninu. Završila je stomatološki fakultet, specijalista je dečje i preventivne stomatologije i trenutno se nalazi na doktorskim studijama iz oblasti javnog zdravlja. Član je Stomatološke komore Srbije, potpredsednik je UO komore i predstavnik je za Srednjobanatski upravni okrug. Zaposlena je u Domu zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin, kao dečji stomatolog. Udata je, majka jednog deteta.
  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podneo je Skupštini zahtev za razrešenje člana Gradskog veća Dragiše Albulja, zaduženog za resor imovine grada. Taj zahtev obrazložio je obavezom poštovanja zakona i propisa od strane svih, pa i njegovih najbližih saradnika.
- Neću dozvoliti da se ime grada Zrenjanina kalja na bilo koji način. Zakonitost se mora poštovati i ne sme biti pošteđenih. Istrajaću u nameri da nam grad bude na ponos i neću dozvoliti zloupotrebe bilo kakve vrste u mom okruženju. Svi moraju da poštuju zakon i plaćaju svoje obaveze. U tom smislu, u prethodnih mesec dana potpisao sam oko 50 rešenja o iseljenju dužnika iz poslovnih objekata u centru grada – rekao je gradonačelnik i dodao da će o smeni većnika Dragiše Albulja Skupština grada odlučivati na prvoj narednoj sednici. 
 
Dnevni red utvrđen je nakon rasprave duže od jednog časa i dvadesetak predloga za dopunu, podnetih od strane odbornika opozicije, koji nisu prihvaćeni. Prihvaćeno je šest dopuna predloženih od strane vladajuće koalicije, od kojih su dve iz komunalne oblasti, a četiri u vezi sa kadrovskim rešenjima u upravnim odborima javnih ustanova. Pred odbornicima se, tako, našlo 23 tačke za raspravu. 
 
   
 
Odbornici su odlučivali i o predlozima dve odluke iz komunalne oblasti, pa su, tako, većinom glasova, usvojene  Odluka o izmenama i dopunama Odluke o uslovima i merama za uklanjanje građevinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina i Odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina. Izmenama i dopunama Odluke o uslovima i merama za uklanjanje građevinskih objekata ubrzavaju se procedure koje treba da pospeše uklanjanje objekata od kojih postoji opasnost i za bezbednost građana i ove godine, kako je najavljeno, biće preduzete ozbiljne aktivnosti radi uklanjanja  tih objekata. Odluka, usvojena pre godinu dana, pokazala se kao dobra, ali nedovoljno efikasna, pa se ukazala potreba za njenom dopunom. Podsećamo, gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da Grad Zrenjanin pokušava da se izbori sa problemima objekata koji su skloni rušenju, kako u centru, tako i u širem centru grada, a da bi se to realizovalo, bilo je neophodno doneti određenu zakonsku regulativu. Predlog ove odluke izazvao je kraću diskusiju, nakon koje je usvojen većinom glasova. 
 
   
 
Nakon kraće diskusije, usvojen je i Program rada Poslovnog udruženja Zona unapređenog poslovanja – BID Zrenjanin za 2015. godinu, kao i Predlog Zaključka o donošenju Plana nabavki Skupštine grada Zrenjanina za 2015. godinu.
 
Skupština je izabrala Ružicu Cvetić, dipl. pravnika, za direktorku Istorijskog arhiva Zrenjanin, koja je do sada bila vršilac dužnosti direktora. 
 
Kao dopunske tačke dnevnog reda, odbornici su usvojili Predlog odluke o određivanju delatnosti koje se smatraju komunalnim delatnostima od lokalnog interesa za teritoriju grada Zrenjanina i Predlog odluke u vezi sa prihvatanjem zahteva osnovne i srednje škole "9. maj" iz Zrenjanina za odobravanje umanjenja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, zbog rekonstrukcije i dogradnje školskog objekta. 
 
Skupštini se, na zahtev nekolicine odbornika, kao i odborničke grupe Srpske napredne stranke, obratio i direktor JKP "Gradska toplana"  Aleksandar Starčević i pojasnio razloge zbog kojih je došlo do korekcije cene utrošene toplotne energije. O obraćanju Starčevića u posebnoj vesti.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2787/29SkupstinaGrada_veca.jpg