Sednica Skupštine grada - građevinsko zemljište investitorima, gradi se i golf centar u Ulici Franje Kluza

Скупштина
Tri tačke dnevnog reda okupile su odbornike Skupštine grada Zrenjanina na današnjem, 38. zasedanju, a hitnost zakazivanja ove sednice obrazložena je postupanjem prema investitorima, pošto su sve tačke bile u vezi s otuđenjem i davanjem u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta, ili pribavljanjem nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina. Sednica je zavšena nakon pola časa, usvajanjem svih odluka većinom glasova. Predsedavala je dr Eleonora Marjanović.
 
 
Predlogom Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Bagljaš – aerodrom'' pokreće se postupak otuđenja na parceli veličine 3 hektara, namenjenoj izgradnji poslovnih objekata. 
 
Predlogom Odluke o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na parceli s brojem13187/2, ta parcela daje se u zakup na pet godina radi izgradnje separacije agregata Javnom preduzeću ''Putevi Srbije''.
 
Najviše pažnje odbornika na današnjem zasedanju izazvao je Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina radi izgradnje golf centra u Zrenjaninu na površini od 15 hektara. Odluka je obrazložena ostvarivanjem opšteg interesa u oblasti sporta, a povodom ove tačke Skupštini su se obratili izvestilac Nikola Halas, zamenik načelnice Odeljenja za urbanizam i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
O toj investiciji već je bilo reči prilikom boravka čelnika Golf asocijacije Srbije našem gradu, kada je nagovešteno da će se golf centar graditi na sada neiskorišćenoj i neuređenoj, zaparloženoj površini u Ulici Franje Kluza, u blizini supermarketa ''Univereksporta'', da će investitor biti Golf asocijacija Srbije, kao i da će zemljište i izgrađeni objekti ostati u vlasništvu  grada Zrenjanina, uz pravo investitora na korišćenje. 
 
Po rečima Halasa, parcela se nalazi u urbanističkoj zoni u kojoj je moguća izgradnja golf-centra. On je objasnio da sredstva u ovu investiciju ulaže Golf asocijacija, te da Grad Zrenjanin ustupa zemljište koje dalje ostaje u gradskoj svojini, uključujući i objekte na njemu.
- Investitor će pod određenim uslovima imati pravo korišćenja golf terena, pa se zbog toga ova odluka zove odluka o pribavljanju, znači grad pribavlja u svojinu objekte golf centra radi postupka izgradnje i ti objekti će biti upisani kao javna svojina grada – obrazložio je predlog odluke Nikola Halas.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je sa skupštinske govornice poručio da nedoumica da li nekom dajemo, poklanjamo ili jeftino prodajemo 16 hektara zemljišta, nema.
- Tih 16 hektara ostaju u vlasništvu Grada Zrenjanina i sve što se bude izgradilo, a finansirano od strane investitora, Golf asocijacije Srbije i njihovih klubova, biće u vlasništvu Grada. Kada se to bude izgradilo, verovatno ćemo doneti odluku da sve to pripadne našoj ustanovi ''Sportski objekti'', koja će sklopiti ugovor s Golf asocijacijom oko samog korišćenja – naglasio je gradonačelnik Janjić.
 
Podsećamo da je 20. marta ove godine u Zrenjaninu održana jedinstvena prezentacija prvog nivoa golfa "Golf azbuka", namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole i tom prilikom nagoveštena izgradnja golf centra i terena sa devet rupa, što će biti sasvim dovoljno i za organizovanje državnih takmičenja u tom sportu. Istaknuto je tada da će tereni biti dostupni za sve naše sugrađane, posebno najmlađe, jer je u pitanju olimpijski sport kojim se u svetu aktivno bavi oko 26 miliona igrača.
 
U Srbiji se, za sada, golf igra na samo dva terena – na beogradskoj ''Adi Ciganliji'' i kod Žablja, dok bi golf park, odnosno golf centar u Zrenjaninu bio prvi takve vrste u našoj zemlji. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3100/38SednicaSkupstine_2.jpg