Završena 39. sednica Skupštine grada Zrenjanina

Скупштина
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina zasedali su danas 39. put u ovom sazivu, a sednicom je predsedavala predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović. Dnevni red usvojen je nakon rasprave nešto duže od pola časa i na početku sednice predvideo je 31. tačku, a u toku sednice dopunjen je sa još dve tačke.
 
 
Predlogom Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina uvedena je kategorija elektronskog sistema za utvrđivanje kvoruma i glasanje. Kako je navedeno u obrazloženju Predloga Odluke, nabavkom  odgovarajućih  mobilnih  uređaja,  mrežne  opreme  i  izradom  odgovarajuće programske aplikacije stvoreni su  tehnički uslovi  za realizaciju projekta elektronske sednice Skupštine grada. Ovaj program podrazumeva elektronsko  sazivanje sednica Skupštine grada, slanje skupštinskog materijala odbornicima  elektronskim putem, upoznavanje sa istim i njegovo praćenje na samoj sednici pomoću elektronskih uređaja, kao i elektronsko glasanje o tačkama dnevnog reda koja se razmatraju na sednici Skupštine grada.
 
 
Svi odbornici danas su zadužili tablet-uređaje i prošli odgovarajuću obuku koju su im organizovala stručna lica zaposlena u Gradskoj upravi. U narednom periodu, pomoću tih uređaja odbornici će imati uvid u skupštinski materijal, a zahvaljujući odgovarajućem softveru i aplikacijama, biće im omogućeno i elektronsko glasanje. 
 
Zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev rekao je da se predloženim  izmenana i dopunama Poslovnika Skupštine grada stvaraju i formalni, normativno-pravni  uslovi za realizaciju i praktično sprovođenje projekta elektronskih sednica Skupštine grada, te da će to tokom ove i narednih sednica biti polako pretočeno u praksu.
- Svaki odbornik imaće 60 sekundi nakon početka glasanja da se izjasni da li je "za" ili "protiv", nakon toga se zaključuje glasanje, a sve zloupotrebe elektronskog sistema glasanja će biti sankcionisane. Te inovacije su sada unete u Poslovnik Skupštine grada – naglasio je Stanisavljev. 
 
 
Predlogom Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu – Rebalans II ne menja se ukupan iznos budžeta, već samo dolazi do preraspodele unutar određenih pozicija, onih koje se tiču poslovanja javnih preduzeća ''Vodovoda i kanalizacija'' i ''Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina''. Iz kreditnog zaduženja Grada Zrenjanina pojedine stavke iz kreditnih linija koje je trebalo da povlači JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' su povučene i zamenjene sa kreditnim linijama iz JKP ''Vodovod i kanalizacija'' za izgradnju kanalizacije po naseljenim mestima. U vezi sa ovom usvojena je i Odluka o izmeni Odluke o odobravanju zaduživanja grada Zrenjanina, a predlog je obrazložila načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Zrenjanina Žana Šahović.
 
 
Odbornici su većinom glasova usvojili predloge nekoliko odluka na koje je prethodno dalo saglasnost Gradsko veće na poslednjim sednicama - Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, Predlog Odluke o dopunama Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o poslovnom prostoru, Predlog Odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju načina plaćanja i odobravanju popusta za jednokratno plaćanje cene građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina u postupku otuđenja, Predlog Odluke o izradi Izmena i dopuna Plana generalne regulacije ''Bagljaš'' u  Zrenjaninu, kao i Predlog Odluke o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin.
 
 
Skupština je potvrdila odluke Gradskog veća o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, na osnovu kojih je gradsko zemljište dodeljeno u korist pet privatnih lica za potrebe stambene izgradnje, a tri pravna lica dobila su zemljište za izgradnju proizvodnih kapaciteta. Preduzeća "MV Invest" doo i "Metalurg Popov", oba iz Zrenjanina, kupila su zemljište na lokalitetu "Bagljaš - aerodrom", a preduzeće "Agrounija" doo, takođe iz Zrenjanina, na lokalitetu "Jugoistok – I". Ugovori sa ovim investitorima biće potpisani u roku od 30 dana.
 
Dnevni red dopunjen je Predlogom Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu "Plinara".
 
Predlogom Rešenja o izmeni i dopuni Rešenja o ustupanju sportskih objekata na upravljanje, predloženim rešenjem se Javnoj  ustanovi "Sportski objekti Zrenjanin" ustupa  kompletan prostor na lokaciji Sportskog centra  "Partizan", definisan  kao  jedna  građevinska  parcela  na  kojoj  se  nalaze svi objekti, umesto stanja koje je egzistiralo do sada sa više katastarskih parcela. Takođe, predloženim rešenjem se Javnoj ustanovi, na njihov  zahtev,  prenosi  na upravljanje i sportski  teren "Barice", s ciljem  da "Sportski objekti"  na  predmetnoj lokaciji u narednom periodu otpočnu investiciju na izgradnji nove košarkaške dvorane, kao i sportski stadion FK  "Radnički" koji se nalazi u ulici Pančevačkoj ulici, popularni "stadion kod Skrobare".
 
Skupština je usvojila predlog Rešenja o neimenovanju direktora JKP ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' Zrenjanin, s obzirom da na raspisani javni konkurs nije bilo podnetih  prijava,  odnosno  ni  jedan  kandidat  nije učestvovao u izbornom postupku. Doneta je, nakon toga, i odluka o sprovođenju novog javnog konkursa za izbor kandidata za imenovanje direktora tog preduzeća. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3194/39SednicaSkupstineGrada_3.jpg