Završena 5. sednica Skupštine grada

Скупштина
13.20 časova
Nakon polusatne pauze, odbornici su razmatrali još nekoliko tačaka dnevnog reda iz komunalne oblasti. Usvojen je Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije radnog kompleksa farme Banatski Despotovac - KO Banatski Despotovac, kao i Predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina na parceli 4782, koja je svojevremeno data u zakup slovenačkom preduzeću “Tuš”, ali na njoj nikada nije realizovana planirana izgradnja.
  
Današnje zasedanje Skupštine grada završeno je nakon izglasavanja Zaključka o pokretanju inicijative za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva o poveravanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i distribucije i snabdevanja prirodnim gasom na teritoriji grada Zrenjanina.
 
 
12.30 časova
Odbornici Skupštine grada su na današnjoj, 5. sednici, odlučili da se pokrene postupak likvidacije nad Javnim preduzećem “Radio Zrenjanin” Zrenjanin, a za likvidacionog upravnika imenuje mr Goran Rakić. Usvojen je i predlog Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin.
 
Jedanaest tačaka dnevnog reda odnosilo se na izmene i dopune Statuta javnih preduzeća i ustanova grada Zrenjanina, kojima se pristupilo radi usklađivanja norme statuta sa zakonima, pre svega Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o kulturi, kao i sa osnivačkim aktima Grada Zrenajnina. Ovim su odlukama obuhvaćena javna komunalna preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo”, “Pijace i parkinzi” i “Zrenjaninska objedinjena naplata”, javno preduzeće “Gradska stambena agencija”, javna ustanova “Sportski objekti”, kao i ustanove kulture Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Narodni muzej, Kulturni centar, Istorijski arhiv i Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka. 
 
 
Prihvaćen je Izveštaj o realizaciji Godišnjeg plana rada Predškolske ustanove Zrenjanin za radnu 2015/16. godinu, kao i Godišnji plan rada Predškolske ustanove za radnu 2016/17. godinu. Prihvaćene su izmene i dopune Programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija”, drugi Rebalans Programa poslovanja JKP “Gradska toplana” i druga Izmena Programa poslovanja JP “Rezervati prirode Zrenjanina”.
 
Nakon razmatranja rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekoliko osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zrenjanina, predsednik Skupštine proglasio je kraću pauzu.
 
 
11.00 časova
Odbornici Skupštine grada zasedaju danas 5. put u novom sazivu, a sednicu, koja je počela u 10 časova, vodi Oliver Mitrović. Predviđeni dnevni red od 48 tačaka dopunjen je sa još 6 tačaka na predlog gradonačelnika Čedomira Janjića, a rasprava o dnevnom redu trajala je pola časa.
 
Skupština je verifikovala prestanak mandata odbornice Željke Milošević koja je podnela ostavku zbog izbora na funkciju pomoćnika gradonačelnika. Umesto nje, na mesto odbornika, sa koalicione izborne liste “Ivica Dačić” – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma, Narodni pokret Srbije (NPS), Ruska demokratična stranka (RDS) – Željko Malušić, kao pripadnik političke stranke SPS izabran je Nemanja Topić koji je potom izgovorio tekst svečane izjave. 
 
 
Usvojen je Predlog Odluke o izmenama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, kojom se Poslovnik menja u jednom članu, koji se tiče naziva komisije i sprovođenja procedure za imenovanje direktora javnog preduzeća čiji je osnivač Grad Zrenjanin.
 
Većinom glasova usvojena je i Odluka o Gradskoj upravi grada Zrenjanina, kao i Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi. Odbornici su usvojili i Odluku o promeni osnivačkog akta JP “Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina”, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o održavanju komunalne higijene. 
 
Iz potrebe usklađivanja sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine izmenjena je Odluka o osnivanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu. Zbog usklađivanja sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina izmenjena je Odluka o osnivanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu izmenjena je Odluka o osnivanju Javnog preduzeća “Rezervati prirode Zrenjanina”.
 
 
Skupština je utvrdila predloge Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice “Lazarevo” Lazarevo za period od 01.01.2017. do 31.12.2021. godine, kao i Odluke o raspisivanju referenduma u toj mesnoj zajednici. Iste odluke donete su i za Mesnu zajednicu “Perlez”, s tim što je samodoprinos na teritoriji te mesne zajednice predviđen za period od 01.01.2017. do 31.12.2026. godine. Imenovane su i komisije za sprovođenje referenduma za uvođenje samodoprinosa na teritoriji obe mesne zajednice.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3890/5sednicaSG_6.jpg