Film ''Svetionik nad Banatom'' - sećanje na čuvenog profesora Lerika

Prvi deo dvodelnog dokumentarnog ostvarenja "Svetionik nad Banatom", pod naslovom "Zrenjaninska gimnazija i Ivan Lerik", premijerno je prikazan u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
 
Film je proizvela zrenjaninska produkcijska kuća  "Digital Stajl", u režiji Zorana Slavića, koji je i napisao scenario. Snimatelj je bio Dušan Udicki, dok je montažu uradio Feldeši Đula. Poslove postprodukcije potpisuje Dušan Bartolović, a kao narator se pojavljuje Mara Bibin, inače još učenica Zrenjaninske gimnazije.
 
 
 
U prepunoj sali profesora, učenika i gostiju iz grada, film je ispraćen gromkim aplauzom. Pre projekcije prisutnima se obratio Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, koji je naglasio da se filmom "Svetionik nad Banatom" na najlepši način zaokružuje obeležavanje 170 godina gimnazijskog školovanja u ovom gradu.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je istakao da je ovaj dokumentarni film još jedno uspelo dokumentarno ostvarenje "Digital Stajla" u 2016. godini, posle filma o šampionskoj ekipi zrenjaninskih košarkaša. Zoran Slavić, scenarista i reditelj filma, je u svom obraćanju  rekao da je ovaj film zapravo prvi profesionalni video dokument, dokumentarac, o istoriji Zrenjaninske gimnazije.
 
 
Profesor Ivan Lerik, profesor francuskog jezika, poliglota, teoretičar, kritičar umetnosti, pedagog koji je išao ispred svog vremena, nalazio se na čelu Zrenjaninske gimnazije pune 23 godine, od 1954. do 1977. godine, i ostao upamćen kao jedna od najistaknutijih ličnosti ne samo u istoriji te škole, već i intelektualnog miljea grada Zrenjanina. Film osvetljava njegov lik profesora, direktora i društvenog radnika, ali istovremeno nastoji da, iz današnjeg vremena, sagleda i proceni Lerikove estetičke i kritičarske stavove.
 
 
Različite aspekte Lerikovog života, sudbine, karijere i svakodnevnice u ovom dokumentarcu objašnjavaju, između ostalog i dr Draško Ređep, dr Todor Kuljić, dr Danilo Basta, pesnik Pero Zubac, scenograf Miodrag Mića Tabački, TV stvaralac Vojislav Laletin, psihijatar Đorđe Damjan. Specifično i dragoceno je posebno sećanje ćerke profosora Lerika, Olge Lerik Milovanović.
 
Na kraju promocije, direktor Radaković je najavio i bioskopsku projekciju filma u Kulturnom centru Zrenjanina, kao i izlazak DVD izdanja. Takođe, naglašeno je da se završetak dokumentarca o profesoru Leriku planira za kraj marta 2017. godine.