Gradonačelnik Janjić: radimo na smanjenju broja nezaposlenih

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je danas konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka NSZZ - Filijala Zrenjanin Tatjana Mijatović predstavili stanje i kretanje na tržištu rada, kao i planove za 2017. godinu. 

 

 

Mijatović je navela da je u Srednjobanatskom okrugu na evidenciji ove službe, krajem decembra bilo oko 16.500 ljudi, a samom Zrenjaninu oko 8.000 lica. 

Kako je navela, u toku prošle godine osam poslodavaca iskazalo je višak zaposlenih, za ukupno 518 lica.

- Tu je pre svega “Cimos” iz Sečnja, zatim “Agroživ” iz Žitišta, što je takođe uslovilo povećanje broja lica na našoj evidenciji za Žitište, zatim “Dijamant agrar”, Dom zdravlja “dr Boško Vrebalov”, a imali smo i jedan stečaj u “Beohemiji – Inhem”, odakle nam je došlo preko 300 lica, ali je od tog broja deo njih vraćen na rad - ukazala je ona.

Kada je reč o merama aktivne politike zapošljavanja, Tatjana Mijatović kazala je da je prošla godina uspešno završena.

- Kroz naše aktivne mere prošao je veliki broj lica, a neke efekte nefinansijskih mera očekujemo u narednom periodu. Istakla bih da je Sajam zapošljavanja posetilo 2.063 lica, a da je posao pronašlo 734 lica. Obuku za aktivno traženje posla prošlo je 516 lica i posao je našlo 115 lica - kazala je između ostalog Mijatović.

 

 

Ona je istakla da javni pozivi za radove još nisu raspisani za 2017. godinu, a da se očekuje da to bude učinjeno krajem januara, ili početkom februara.

- To će biti paleta javnih poziva za čim vlada najveće interesovanje, samozapošljavanje i finansiraće se u iznosima od 180.000 do 220.000 dinara, novo zapošljavanje od 180.000 do 300.000 i stručna praksa za lica do 30 godina i ona koja nemaju radnog iskustva u struci - rekla je ona. 

Gradonačelnik Zrenjanina ponovio je i danas da je najveći problem, ne samo u Zrenjaninu, već i teritoriji Srbije, nezaposlenost.

- Na današnji dan u Zrenjaninu je nezaposleno 8.143 lica i to nije malo. Trudićemo se da se taj broj smanji, a to činimo na razne načine, od podsticaja, mera aktivne politike zapošljavanja za šta je u budžetu grada za 2017. godinu izdvojeno 10 miliona dinara. To su pre svega programi “Prva šansa” , stručne prakse, gde smo u prethodne dve godine imali dobre primere u praksi i gde smo zajedno sa našim preduzetnicima i privrednicima, malim i velikim firmama, uspevali da napravimo dogovor. Grad je finansirao platu, od 6 do 12 meseci tim mladim ljudima, a mogu vam reći da preko 30 odsto tako angažiovanih mladih ljudi nastavlja da radi u tim preduzećima, ti privrednici ih preuzimaju kao svoje zaposlene i to se pokazalo kao najbolji model - rekao je gradonačelnik Janjić.

  

 

On je kazao da će biti nastavljene aktivnosti na promovisanju Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje.

- Mogu vam reći da smo u poodmaklim pregovorima sa nekoliko investitora koji su zainteresovani za našu industrijsku zonu, a da će u 2017. godini biti nekoliko njih koji će investirati u investicije u poljoprivredi, što je novo kod nas i programu Vlade Republike Srbije i Ministarstva za privredu, budući da će od ove godine biti subvencioniranja i u toj oblasti, što je dobro. Naravno, očekujemo podršku i Vlade AP Vojvodine i Republike Srbije, kao i Ministarstva privrede. Vidimo šta se sprema na nivou Republike i lično sam optimista i siguran sam da ćemo imati nekoliko velikih investicija, a samim tim i nova radna mesta što je cilj svih nas - rekao je još gradonačelnik Janjić.