Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen od strane Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
 
U Zrenjaninu se ovaj dan obeležava polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinanoge i na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, kao i evociranjem uspomena na žrtve Holokausta iz našeg grada kojih je bilo 1300.
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Željka Milošević, a venac su položili i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin, na čelu s potpredsednikom Vladimirom Arsenićem.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina David Dimkić, koji je i član zrenjaninske Jevrejske opštine, podsetio je na donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o obeležavanju današnjeg dana i naglasio da je 27. januar dan kada se sećamo svih žrtava Holokausta.
- Pre svega, na šest miliona Jevreja, stradalih u brojnim logorima širom Evrope i kod nas, a prisutna je i inicijativa da se taj dan obeležava i u srednjim školama, kao što je to već slučaj u Zrenjaninskoj gimnaziji - rekao je Dimkić i pomenuo da će se danas predstavnici Jevrejske opštine okupiti i ispred Poljoprivredne škole.
 
 
 
- Na to mesto su Jevreji iz našeg grada i okoline dovođeni avgusta 1941. godine i potom odatle šlepovima niz Begej put Beograda i logora smrti. Neki su umrli već na tim šlepovima, a ostali su završili u dušegupkama ili su streljani u logoru u Jajincima. Nažalost, to se dešavalo, i da se nikada više ne ponovi - istakao je pomoćnik gradonačelnika.
 
Prisutnima se obratio i potpredsednik JO Zrenjanin Vladimir Arsenić, podsećajući na žrtve Holokausta u nacističkim logorima širom Evrope i na stradanja Jevreja u našem gradu.
- Kao i svake godine predstavnici Jevrejske opštine i predstavnici Grada Zrenjanina na ovom mestu obeležavaju Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, na dan kada su sovjetske trupe oslobodile najužasniji logor smrti nacističke Nemačke, logor Aušvic. Sećamo se tih žrtava kako se takvo zlo više nikada ne bi ponovilo - istakao je Arsenić.
 
 
 
Jevreji su doživeli pogrom i u našem gradu, tadašnjem Petrovgradu. Već na početku Drugog svetskog rata, 18. avgusta 1941. godine, njih oko 1300, gotovo celokupna tadašnja populacija, šlepovima, Begejom, odvedeno je u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja tek oko 10 odsto nekadašnje populacije, čijih oko 130 pripadnika čine pretežno potomci nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.