Pripreme za Bogojavljensko plivanje teku po planu

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst po deveti put će se održati na gradskom jezeru u četvrtak, 19. januara 2017. godine u 12 časova, a pripreme za tu manifestaciju teku po planu i u završnoj su fazi. Očekuje se i rekordan broj učesnika - saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Do sada se za plivanje prijavio 21 učesnik, među kojima je i jedna dama, a svi koji to još žele, mogu se prijaviti na broj telefona 064-811-6471.
 
 
Predstavnicima medija obratili su se jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, članovi Organizacionog odbora manifestacije Simo Salapura i Vladimir Petrović, kao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković. Organizatori su i ovoga puta Grad Zrenjanin, Srpska pravoslavna crkva - hram Svetog Arhangela Mihaila i Kulturni centar Zrenjanina. Kum ovogodišnje manifestacije je Tomica Milin, vlasnik zrenjaninskog preduzeća “Eko gradnja”.
 
- Na praznik Bogojavljenja sve su vode osveštane, sve reke, jezera, mora, jer je na taj dan Sveti Jovan krstio Gospoda Isusa Hrista, i simbolika Bogojavljenja jeste sam ulazak u osvećenu vodu, a ne takmičenje u plivanju - govorio je o verskom aspektu događaja jerej Veselin Vlaški i dodao da će se, već po ustaljenoj tradiciji, takmičari pre plivanja okupiti u hramu Svetog Arhangela Mihaila, na Svetoj liturgiji, koja počinje u 9:30 časova.  
- Posle liturgije ćemo osvetiti Bogojavljensku vodicu i zajedno s plivačima i prisutnim građanima u litiji krenuti do jezera - objasnio je on.  
 
 
- Suorganizator manifestacije, Kulturni centar, i ove godine preduzeo je sve što je neophodno da plivanje za Časni krst prođe u najboljem redu - rekao je direktor te ustanove Goran Marinković i naznačio da će za sve učesnike biti obezbeđeni topli napici i odeća nakon plivanja. On je pozvao naše sugrađane da u četvrtak, u podne, dođu u što većem broju i podrže plivače.
 
Vladimir Petrović je rekao da tehničke pripreme za manifestaciju takođe teku po planu i da će posebna pažnja biti posvećena bezbednosti učesnika u plivanju.
- Renovirali smo talpe sa kojih se ulazi u vodu, u sredu će biti isečen led, a na sam dan manifestacije trasu kojom će se plivati i dno jezera proveriće ronioci. U vodi će, tokom plivanja, biti i spasioci, na obali će biti volonteri gradske organizacije Crvenog krsta, naravno hitna pomoć i policija, a bitno je napomenuti da niko neće moći da pliva ukoliko ne dobije odobrenje lekara i obavi lekarski pregled koji će za sve prijavljene učesnike obezbediti Opšta bolnica "Sveti Jovan". Pravo da učestvuju imaju samo punoletne osobe, koje moraju potpisati i saglasnost da nastupaju na sopstvenu odgovornost - naglasio je Petrović.
 
 
Predsednik Organizacionog odbora i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se svim pojedincima i organizacijama koji su uzeli učešće u organizaciji ovogodišnjeg plivanja za Časni krst. On je napomenuo da niko neće moći da pliva ukoliko ne dobije odobrenje lekara i obavi lekarski pregled koji će za sve prijavljene učesnike obezbediti Opšta bolnica "Sveti Jovan". Pravo da učestvuju imaju samo punoletne osobe, koje moraju potpisati i saglasnost da nastupaju na sopstvenu odgovornost - kazao je Salapura.
 
Pre plivanja za Časni krst u Zrenjaninu nastupiće i članice crkvenog hora pri hramu Svetog Arhangela Mihaila “Žene mironosice”. Prethodno će, u 11 časova, biti održano i Bogojavljensko plivanje u Kleku, na Begeju kod “Šlajza”.