Svečano u svim školama - obeležena slava Sveti Sava

U svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama, u školama u naseljenim mestima, kao i u Predškolskoj ustanovi, danas je obeležena školska slava, Sveti Sava. Škole su tim povodom posetili i predstavnici lokalne samouprave, a u nekim od njih gradski čelnici su imali i čast da budu kumovi slave. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kumovao je u Osnovnoj i srednjoj školi “9. maj”, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić u Zrenjaninskoj gimnaziji, a član Gradskog veća Slaviša Vlačić u OŠ “Petar Petrović Njegoš”.     
 
 
Osveštanjem slavskog kolača i programom koji su pripremili učenici i nastavnici škole, školska slava obeležena je u Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj", gde je gradonačelnik Čedomir Janjić kumstvo predao generalnom sekretaru Sportskog saveza grada Zrenjanina i odborniku Skupštine grada Simi Salapuri. 
 
"Posebne emocije izaziva svaka poseta ovoj školi, ulažemo sve napore kako bi uslovi školovanja bili na još višem nivou, i ove godine nastavićemo sa ulaganjem u školske objekte i očekujemo realizaciju brojnih projekata", zaključio je Janjić.
 
 
 
Direktorica škole Snežana Oluški kazala je da je u ovoj školi, kao što je to bilo i prethodnih godina, svečano, i da su gosti škole bliski prijatelji koji o ovoj deci brinu svakodnevno.
 
Kum slave u Zrenjaninskoj gimnaziji, nekadašnji njen učenik, sada pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, direktoru Gimnazije poklonio je prigodni grafički prikaz razvoja programskih jezika u računarstvu, simbolično najavljujući otvaranje specijalizovanog odeljenja za informacione tehnologije u toj školi. 
 
 
"Znanje koje sam stekao u Gimnaziji izuzetno mi je značilo i pomoglo u daljem školovanju i životnom opredeljenju, a takav je slučaj i sa mnogim mojim kolegama. Nažalost, mnogi od njih to stečeno znanje sada koriste na poslovima u inostranstvu, a na nama koji smo ostali je da činimo sve da mladi koji se ovde školuju imaju priliku i da se zaposle i ostanu da doprinose razvoju svoje zemlje i svog grada", poručio je Radišić na slavskoj svečanosti u Zrenjaninskoj gimnaziji.   
 
 
Toj školi darovani su danas i vredni pokloni. U ime humanitarne organizacije “Svetosavlje”, Dragan Vidaković je uručio direktoru Milanu Radakoviću osveštane ikone sa likom Svetog Save, koje će biti postavljene u svim učionicama. Takav poklon stigao je i u Ekonomsko-trgovinsku školu “Jovan Trajković”, gde je ikone direktorici Dragoslavi Golušin uručio predsednik “Svetosavlja” Budimir Jovanović. On je tom prilikom napomenuo da je darovano ukupno 120 ikona, osveštanih u hramu Svetog Đorđa u Žitištu, i to Zrenjaninskoj gimnaziji, ETŠ “Jovan Trajković” i OŠ “Petar Petrović Njegoš”.
 
 
"Danas sam ovde i kao bivši đak Ekonomske škole da uručim školi 20 ikona i da zajednički proslavimo ovaj veliki dan, školsku slavu, i da se podsetimo na sve ono što je Sveti Sava utemeljio za razvoj naše države, duhovnosti i crkve", istakao je Jovanović. 
 
Obeležavanju školske slave u ETŠ “Jovan Trajković” prisustvovala je pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević, koja je đacima, profesorima i osoblju škole čestitala školsku slavu u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime i poželela da slavu obeležavaju u zdravlju i dobrom raspoloženju i svih narednih godina.  
  
 
 
Školska slava je obeležena i u drugim školama na teritoriji grada. Osnovna škola "Sveti Sava" u Stajićevu danas je takođe bila u svečanom tonu, a prigodnoj svečanosti prisustvovao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je ovom prilikom istakao da Grad Zrenjanin aktivno učestvuje u funkcionisanju školskog sistema, kako u samom gradu, tako i u naseljenim mestima.
 
"Veoma je važno aktivno učestvovati u daljem razvoju obrazovanja, kulturnih i sportskih aktivnosti. Grad Zrenjanin daje podršku seoskim sredinama i ulaže sve napore kako bi potrebe dece bile zadovoljene u potpunosti", kazao je Santovac.
 
U programu obeležavanja školske slave u Stajićevu učestvovala su i deca iz grada Dolgoprudni u Ruskoj Federaciji, koja su u višednevnoj poseti ovom naseljenom mestu.
 
 
 
Školska slava obeležena je i u Kleku, a u hramu Svetih otaca, nakon svečane liturgije koju je služio protonamesnik Momčilo Pavličević, priredbu su izveli učenici Osnovne škole "Jovan Dučić". Lepa tradicija nastavljena je i ove godine, a reč je o kumstvu koje su učenici osmog razreda preneli budućim “osmacima”, koji će iduće godine biti kumovi školske slave.
 
Obeležavanju školske slave u Kleku prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin sa saradnicima. 
 
 
Dan Svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao "školska slava" u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".