Dejan Tomašević: Zrenjanin domaćin grupe EP za košarkašice 2019. godine

Ukoliko Srbija bude domaćin Evropskog šampionata u košarci za žene 2019. godine, jedna od takmičarskih grupa igrala bi se u Zrenjaninu, a u njoj bi igrala i naša reprezentacija - dogovoreno je prilikom današnje posete našem gradu generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije Dejana Tomaševića i predsednika Košarkaškog saveza Vojvodine Darka Karana. Oni su, u razgovoru s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i pomoćnikom gradonačelnika Simom Salapurom, izrazili spremnost i želju košarkaške organizacije da organizaciju dela jednog značajnog i velikog takmičenja povere upravo Zrenjaninu, uz uverenje da naš grad može u potpunosti da to poverenje opravda.
 
 
Po rečima čelnika srpskog i pokrajinskog košarkaškog saveza, Srbija i Slovenija će, do kraja februara, podneti zajedničku kandidaturu, i ako im Evropska košarkaška federacija dodeli organizaciju šampionata, i u tom slučaju bi se po dve takmičarske grupe igrale u svakoj zemlji, a završnica u beogradskoj “Areni”. Uz Zrenjanin, domaćin druge grupe u Srbiji bio bi Niš. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ponovio je da naš grad želi da bude domaćin velikih sportskih takmičenja, a posebno nacionalnim selekcijama Srbije.
“Poznato je koliko Grad Zrenjanin ulaže u sport, ne samo u funkcionisanje klubova, već i u sportsku infrastrukturu i mislim da smo u prethodnih par godina napravili značajan iskorak u tom pravcu. Naravno da nam je želja da organizujemo i velika takmičenja i, pre svega, ugostimo u našem gradu nacionalne selekcije Srbije u raznim sportovima”, istakao je gradonačelnik i zahvalio se Košarkaškom savezu Srbije što ima nameru da “dislocira” velika takmičenja.
“Nadam se da će Srbija dobiti domaćinstvo ovog šampionata i da će Zrenjanin time biti jedan od gradova domaćina 2019. godine”, poručio je Janjić.
 
 
Odluka o organizatoru šampionata biće doneta juna meseca u Češkoj, tokom ovogodišnjeg Evropskog šampionata, a kako je napomenuo naš nekadašnji proslavljeni košarkaš Tomašević, u konkurenciji za organizaciju narednog prvenstva biće 4-5 zemalja.
“Očekujemo povoljne vesti, iako će konkurencija biti mnogo veća nego što je bio slučaj za organizaciju ovogodišnjeg prvenstva, koje je dodeljeno Češkoj, ali se mi iskreno nadamo da imamo šanse da dobijemo tu organizaciju”, kazao je on.
 
Dodao je da je naša zemlja istakla kandidaturu nakon sastanka između generalnog sekretara svetske košakaške federacije FIBA  Patrika Baumana i premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i da je nakon tog sastanka realizovan i dogovor s Košarkaškim savezom Slovenije, o zajedničkoj organizaciji šampionata.
 

“Dogovoreno je tada i da po dve grupe budu u Sloveniji i Srbiji, a završna faza, počev od četvrtfinala, bi se igrala u Beogradu. S tim razlogom smo i došli danas u Zrenjanin, jer nam je ideja da dve grupne faze organizujemo u gradovima van Beograda. Postigli smo dogovor da jedna grupa bude ovde, u Zrenjaninu, i to upravo ona u kojoj bi igrala naša reprezentacija”, objasnio je Tomašević i rekao da je za kandidaturu Srbije za domaćina podrška stigla i od strane Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva omladine i sporta, te da je, na neki način, u dogovoru s njima odlučeno da dva grada, domaćini grupa, budu Zrenjanin i Niš.