Kancelarija za mlade proslavila deveti rođendan

Svečanim skupom u Baroknoj sali Gradske kuće, osvrtom na prošlogodišnje aktivnosti i dodelom zahvalnica aktivistima i saradnicima, juče je obeležen Dan Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina i deveta godišnjica od osnivanja i početka rada te institucije.
 
 
Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, ustanova i organizacija koje se bave omladinskom politikom i radom sa mladima, kojima je Kancelarija za mlade dodelila zahvalnice za ostvarenu saradnju. U ime Grada Zrenjanina, zahvalnicu je primio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je rekao da lokalna samouprava i Kancelarija za mlade ostvaruju veoma dobru saradnju od samog osnivanja Kancelarije.
 
 
“Neka organizacija ili institucija može dobro da funkcioniše samo ako oni koji je vode imaju dobru energiju i ideju, a to je slučaj sa ljudima koji su u Kancelariji za mlade, koji imaju tu energiju i želju da nešto urade, kako za svoju generaciju, tako i za buduće, koje dolaze iza njih”, rekao je Santovac i podsetio da Grad Zrenjanin pomaže mlade na različite načine.
“Nije to samo kroz ovu Kancelariju, iako redovno pratimo i te aktivnosti. Imamo stalno otvorene konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, kao i za sve one koji postižu odlične rezultate na takmičenjima i za te namene smo predvideli 5,5 miliona dinara. Regresiramo i prevoz učenika iz grada i naseljenih mesta, u iznosu od 20 miliona dinara iz budžeta. Pomoć mladima podrazumeva i stvaranje uslova da oni mogu da se ovde školuju, a nakon toga i zaposle, samim tim i ostanu da žive u svom gradu”, poručio je Santovac. 
 
 
O aktivnostima Kancelarije za mlade i realizovanim projektima govorio je koordinator Kancelarije  Ivan Mikalački. On je posebno izdvojio jačanje civilnog sektora, u smislu osnivanja udruženja građana koja se bave pitanjima za mlade, kao i jačanje unije đačkih parlamenata srednjih škola.
“Ostvarili smo saradnju i sa susednim opštinama, realizujemo zajednički projekat “Iskorak” sa opštinom Žitište, realizovali smo niz edukacija za mlade u oblasti njihove bezbednosti i mislim da smo dali bar mali doprinos da Zrenjanin učinimo gradom bezbednijim za mlade. Formiran je i novi gradski Savet za mlade, čiji je jedan od članova prethodni dobitnik nagrade “najaktivista”, što je još jedno priznanje i za tu osobu i za Kancelariju. Po prvi put smo ostvarili saradnju i s Ministarstvom odbrane i očekujem da će biti nastavljena i u narednom periodu”, istakao je Mikalački. 
 
 
Na svečanosti je proglašena najbolja aktivistkinja Kancelarije za mlade u protekloj godini, a to priznanje pripalo je volonterki Lenki Janjić.