Ministar Stefanović u Zrenjaninu: tendencija pada opšte stope kriminaliteta u gradu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Zrenjaninu da se u tom gradu smanjuje stopa kriminaliteta, a da je donacija vozila i opreme policiji, koju je Grad Zrenjanin nabavio kroz IPA projekte, dobar primer saradnje Policijske uprave i lokalne samouprave. 
 
 

“Želim da se zahvalim gradonačelniku i gradu Zrenjaninu jer je danas uručena značajna donacija - vatrogasna vozila, pomoćni čamci, kao i opštini Žitište i predsedniku te opštine, koji su nam uručili dva vozila koja će koristiti kriminalističkoj policiji i to je primer dobre saradnje i nastavak naše akcije “Policija u zajednici”, rekao je Stefanović.
 
On je kazao da Zrenjanin ima dobru tendenciju pada opšte stope kriminaliteta od 10,3 odsto, smanjuje se broj krivičnih dela i nema ozbiljnije organizovane kriminalne grupe koja može da ugrozi bezbednost stanovništva.
 

“To ne znači da mi ne treba da radimo više, a to znači da možete da očekujete više školovanih policijskih službenika, u celoj Srbiji više policajaca u školama i koji će se boriti protiv narko- trafikinga i da računate na nove tehnološke napretke u MUP i bolje rezultate u istragama”, kazao je on.
 
Zrenjanin su danas, uz potpredsednika Vlade i ministra Stefanovića, posetili i Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije, kao i Vladimir Rebić, direktor policije, sa saradnicima. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su, ispred Grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, pomoćnici gradonačelnika, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i ostali funkcioneri lokalne samouprave.  
 
 
 
Grad Zrenjanin je, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, obezbedio i nabavio određen broj motornih vozila, mašina, sredstava i opreme namenjenih reagovanju u vanrednim situacijama, ali i preventivnom delovanju, u ukupnoj vrednosti od 500.000 EUR.
 
Deo tih vozila i sredstava predato je danas na korišćenje i na poklon Policijskoj upravi i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu u Zrenjaninu, i to: jedno motorno vozilo marke Dačija Sandero 4x4, civilno vozilo marke Pežo 301, jedan patrolni čamac, jedan gumeni čamac marke ATOL 6 sa motorom marke Merkjuri od 4 KS, laserski radar T-LASER 3 i dva višenamenska vatrogasna vozila, ukupne vrednosti od oko 200.000 EUR. Simbolično, ključeve vozila gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić uručio je načelniku Policijske uprave u Zrenjaninu Bojanu Markoviću.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog posete potpredsednika Vlade i ministra Stefanovića, ali i zbog činjenice da je Zrenjanin jedan od najbezbednijih gradova u Srbiji.
 
“Mi ćemo se, koliko je do nas, potruditi da tako i ostane. Bezbednost svih građana, bezbednost naše dece je prvi prioritet i naše lokalne administracije, i ova današnja donacija Policijskoj upravi je simboličan poklon i prilika da se potvrdi i dobra komunikacija i saradnja između gradske administracije, Policijske uprave u Zrenjaninu i Ministarstva unutrašnjih poslova i siguran sam da će ta dobra saradnja biti nastavljena, kao i da ćemo u ovoj godini uspeti da izdvojimo još jedan deo opreme za bolje funkcionisanje i Policijske uprave i Vatrogasno-spasilačkog bataljona”, kazao je gradonačelnik Janjić i podsetio da je Grad Zrenjanin prethodne godine uspeo da obezbedi dobru i kvalitetnu opremu, namenjenu delovanju u vanrednim situacijama, ali i u preventivne svrhe, čija se vrednost meri stotinama hiljada evra. 
 
 
“Pomoći ćemo i našim komšijama, iz susednih opština, ovo je samo deo te opreme koju treba da koriste profesionalci, pre svega vatrogasci, ali će drugi deo te opreme koristiti i naša javna preduzeća i realizovaće više projekata u 2017. godini koji se tiču prevencije”, istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas je održana i manifestacija u okviru projekta Uprave policije MUP Republike Srbije “Policija u zajednici”. Tom prilikom predstavljeni su policijska oprema, vozila i tehnika, a pripadnici policije družili su se građanima, fotografisali, informisali zainteresovane o nameni vozila i opreme. Posebnu pažnju i interesovanje izazvali su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Konjičke jedinice sa 6 konjanika, gde su se najviše zadržavali naši najmlađi sugrađani. Prijatnoj atmosferi na Trgu slobode doprineli su i članovi Orkestra policije PU za Grad Beograd, koji su takođe učestvovali na današnjoj manifestaciji.