Održano javno slušanje na temu ''Modeli dualnog obrazovanja''

Skupština grada Zrenjanina održala je danas drugo javno slušanje, na temu "Modeli dualnog obrazovanja". Uvođenje mehanizma javnog slušanja na lokalnom nivou sprovodi se u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodne skupštine Republike Srbije "Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine - druga faza“, koji se sprovodi uz podršku Švajcarske agencije za saradnju i razvoj (SDC). 

 

 

Projekat predviđa podršku unapređenju učešća građana u radu lokalnih skupština, i prenos prakse javnih slušanja sa Narodne skupštine na lokalne skupstine.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da otvorim drugo javno slušanje u Skupštini grada Zrenjanina, kao prvoj lokalnoj skupštini koja je pilotirala institut javnog slušanja. Dualno obrazovanje je tema od izuzetnog značaja za građane i rešavanje sistemskih problema u društvu, podsticanja politike dijaloga, odnosno politike razvoja zapošljavanja mladih - rekao je otvarajući drugo javno slušanje predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

 

 

Rezultate i planove Grada Zrenjanina po pitanju uvođenja modela dualnog obrazovanja predstavio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Na javnom slušanju čula su se izlaganja Gabrijele Grujić, savetnice za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete Republike Srbije, koja je predstavila šta je Ministarstvo uradilo na uvođenju dualnog obrazovanja na nacionalnom, a posebno na lokalnom nivou. 

 

 

Značaj za građane i civilno društvo kao i mogućnosti javnih slušanja i modalitet podrške Skupštini Grada Zrenjanina predstavila je rukovodilac portfelja za parlamentarni razvoj UNDP Biljana Ledeničan.

Nakon uvodnih obraćanja, prezentovani su realizovani modeli dualnog obrazovanja zrenjaninskih srednjih škola.

 

 

Javno slušanje je organizovano uz podršku projekta  „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine - druga faza“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije a finansira Švajcarska agencija za saradnju i razvoj (SDC).