Otvorena senzorna soba u školi ''9. maj''

U osnovnoj i srednjoj školi “9. maj” u Zrenjaninu danas je svečano otvorena prva senzorna soba, namenjena psihomotornom tretmanu dece i omladine ometene u razvoju. Senzorna soba opremljena je zahvaljujući sredstvima NIS-a, u okviru programa “Zajednici zajedno” za 2016. godinu.
 
O značaju projekta “Zajedno do senzorne sobe” govorili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka OSŠ “9. maj” Snežana Oluški Vlačić, a svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, članovi Gradskog veća Slaviša Vlačić i Pero Pilipović, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u Gradskoj upravi Olivera Lisica, kao i predstavnici kompanije NIS.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da Grad Zrenjanin pomaže funkcionisanje svih škola na teritoriji grada i naseljenih mesta, ali da je škola “9. maj” ipak specifična obrazovna ustanova. 
“Možda malo više sredstava izdvajamo baš za ovu školu i mislimo da radimo pravu stvar. Pored nekoliko projekata koje smo zajedno uradili, iz gradskog budžeta se finansira izgradnja novog krila ove škole i siguran sam da ćemo vrlo brzo zatvoriti finansijsku konstrukciju i završiti taj deo, koji je neophodan za rad škole”, istakao je gradonačelnik i iskoristio priliku da se zahvali Naftnoj industriji Srbije, kao dobrom primeru društveno-odgovorne kompanije, koja finansira projekte više gradskih institucija, osnovnih i srednjih škola, Tehničkog fakulteta, sportskih klubova i drugih organizacija u Zrenjaninu.
 
 
Senzorna soba, odnosno soba za stimulaciju čula, koristi se u terapiji dece sa teškoćama u razvoju, i u individualnom ili grupnom radu opremljene su elementima za podsticanje vizuelnog, taktilnog, čula mirisa i sluha.
 
Govoreći o značaju senzorne sobe, direktorka škole “9. maj” Snežana Oluški Vlačić rekla je da je Zrenjanin jedan od svega nekoliko gradova u našoj zemlji koji imaju takvu sobu.
“Ona će biti važna ne samo za 250 učenika naše škole, već i za svu inkluzivnu decu i onu koja imaju poteškoće u učenju, radu, napretku, a trenutno naši defektolozi rade sa oko 200 inkluzivnih učenika u redovnom obarzovanju. Senzorna soba ustvari je učionica, nazvana tako iz razloga što naše učionice nisu klasične i što se trudimo da naši učenici dobiju prava saznanja o svetu i o samima sebi, zahvaljujući upotrebi niza dopunskih sredstava i uređaja koji im u tome pomažu, kako bi informacije koje primaju obradili na pravi način”, objasnila je Oluški Vlačić.    
 
 
Iz kompanije NIS poručili su danas da je senzorna soba u Zrenjaninu samo jedan od projekata programa “Zajednici zajedno”, koji kompanija sprovodi već osam godina i putem kojeg podržava projekte lokalnih zajednica koji olakšavaju funkcionisanje brojnih ustanova i unapređuju rad kulturnih, obrazovnih i sportskih institucija.
“Ovaj projekat omogućava deci i omladini koja imaju razvojne smetnje i nedostatak senzorne integracije da se kroz stimulativnu atmosferu što pre uključe u društvenu sredinu. Soba je opremljena različitim elementima koji pomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. Takođe, soba je prilagođena potrebama korisnika koji na bezbedan način, uz pomoć stručnog osoblja, istražuju svoje senzorne veštine, i mogu da se oslobode stresa i napetosti. Pored dece iz škole “9. maj”, rad u senzornoj sobi biće omogućen i deci koja su korisnici Servisne podrške u redovnim vrtićima i školama u Zrenjaninu”, navodi se u saopštenju NIS povodom otvaranja senzorne sobe.