Svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina

Na tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući danas su,11. put, dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina. Svake godine ta sportska asocijacija nagrađuje najbolje sportiste, sportske ekipe, sportske stručnjake-trenere, sportske radnike, stručnjake u sportu, sportske sudije, sponzore-donatore i propagandiste na teritoriji Grada Zrenjanina i dodeljuje posebna priznanja za ostvarene rezultate i doprinos afirmaciji sporta. Na konkurs za Godišnju nagradu Sportskog saveza za 2016. godinu stiglo je ukupno 69 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 11 kategorija, ukupno njih 26.
 
 
Današnjoj svečanosti prisustvovali su, između ostalih, i Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, Ljubomir Stanisavljev, zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, Mladen Stojšin, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine, Darko Karan, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine, kao i čelnici lokalne samouprave u Zrenjaninu.
 
 
Pozdravljajući nagrađene sportiste i sportske radnike, učesnike današnje svečanosti i goste, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poručio je da je proglašenje najuspešnijih sportista sigurno jedna od najlepših manifestacija koja se održava u ambijentu Barokne sale Gradske kuće.
“Naravno, Grad Zrenjanin se trudi da sport u ovom gradu funkcioniše na najbolji način, u datim uslovima. Pomažemo sportiste, klubove, sportske organizacije, ali se trudimo, pre svega, da razvijemo sportsku infrastrukturu. Završili smo gradnju tri nove školske sale, završavamo i četvrtu, a rekonstrukcijom najstarije sportske hale u Srbiji, “Medisona”, dobićemo i dodatni benefit u trenažnom procesu naših klubova”, podsetio je gradonačelnik.
 
 
Tom prilikom Janjić je saopštio da je neposredno pre ovog skupa postignut dogovor da naš grad bude domaćin jedne od grupa Evropskog šampionata za košarkašice 2019. godine, ukoliko Srbija dobije kandidaturu, što je propraćeno aplauzom svih prisutnih.
 
Pozdravnu reč prisutnima je uputio i predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Rajko Petrović.
 
Gradonačelnik Janjić potom je uručio nagrade najuspešnijim u kategoriji seniorskih sportskih ekipa: rvačkom klubu “Proleter” i ženskom kuglaškom klubu “Kristal”, kao i treneru Zoranu Šipki i sportskom radniku Dušanu Popadiću.
 
 
Najuspešniji seniori u olimpijskim sportovima su rvač Viktor Nemeš i plivačica Katarina Simonović koji, zbog sportskih obaveza, nisu prisustvovali svečanosti. U istoj kategoriji najuspešniji juniori su karatisti Đorđe Salapura i Marina Radičević. Najuspešniji kadet i kadetkinja su Bogdan Kovačević, član plivačkog kluba “Proleter” i Rada Perović, odbojkašica OK “Klek Srbijašume”.
 
 
Za najuspešnijeg sportistu s invaliditetom proglašen je olimpijski šampion u streljaštvu Laslo Šuranji, član streljačkog kluba “Olimp”, dok je u ženskoj konkurenciji to priznanje ponela stonoteniserka Valentina Manojlov, članica kluba za decu i omladinu s invaliditetom “Hendi sport”.
 
Stefan Janjatov, član savate kluba “Banat”, najuspešniji je senior u neolimpijskim sportovima, dok je u kokurenciji seniorki to priznanje uručeno Aleksandri Aranitović, članici fitnes kluba “Stefani”. U konkurenciji neolimpijskih sportova najuspešniji junior je Bojan Gostojić, član aero-kluba “Zrenjanin”, a juniorka Marina Đekić, članica kluba borilačkih sportova “Internacional”. Andrej Kekenj iz kluba borilačkih sportova “Majstor senki”, najuspešniji je kadet, a Vladana Obrenić, kuglašica “Kristala” je najuspešnija juniorka.
 
 
U kategorijama u kojima nisu neposredno nagrađeni sportisti, dr Ognjen Peđa Tutorov, lekar sportske medicine, dobio je priznanje kao najuspešniji stručnjak u sportu, dok je Igor Virijević najuspešniji sudija, a to priznanje zaslužio je za deljenje pravde na domaćim i međunarodnim vaterpolo mečevima. Sportsko društvo “Naftagas” iz Elemira nagrađeno je posebnim priznanjem, za masovnost sportskog okupljanja, a posebno priznanje pripalo je i književniku i scenaristi Zoranu Slaviću, autoru filma o zlatnoj šampionskoj generaciji zrenjaninskih košarkaša iz 1956. godine.
 
Dugogodišnji sportski novinar Nenad Jonjev najbolji je propagandista u sportu, a u kategoriji sponzor-donator priznanje je dobio Aviv Park Zrenjanin, za doprinos organizaciji niza manifestacija i promociji sporta na prostorima Parka. U toj kategoriji priznanje je zaslužilo i preduzeće “Bioelektrik”, vlasnika Dragana Božjaka.
 
 
Sam završetak današnje svečanosti obeležen je dirljivom dodelom priznanja za životno delo. Naš proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, uručio je priznanje takođe košarkašu Lajošu Engleru, članu čuvene zrenjaninske šampionske petorke iz 1956. godine i višestrukom državnom reprezentativcu Jugoslavije. Zahvaljujući na tom priznanju, Engler nije propustio priliku da napravi paralelu između košarke kakva se igrala nekad i one kakva se igra danas, a čiji je jedan od najuspešnijih predvodnika i sam Dejan Tomašević.
 
 
“Pitaju me često kakva je razlika između košarke koju smo mi igrali i košarke danas”, rekao je i potom stao pored 2,08 m visokog Tomaševića, širom raširivši ruke.
“Evo, ovolika”, zaključio je Engler i za sve što je pružio zrenjaninskom sportu i afirmaciji grada Zrenjanina nagrađen je dugotrajnim, toplim aplauzom.