Gradonačelnik posetio trojke u Orlovatu: podrška grada novorođenim bebama

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas porodicu Stanković u Orlovatu, koja je septembra prošle godine dobila trojke, i uručio im tri auto sedišta za bebe, dar Grada Zrenjanina. S obzirom da su sve tri bebe devojčice - Jovana, Anđela i Teodora - poseta ovoj porodici organizovana je upravo danas, na Međunarodni dan žena, uz čestitku gradonačelnika kako majci trojki Sandri Stanković, tako i svim sugrađankama.  S gradonačelnikom je u poseti bio i njegov pomoćnik Dragan Ćapin.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić istakao je da su auto sedišta za bebe samo simboličan poklon koji bebama daruju Grad Zrenjanin i gradski Savet za bezbednost saobraćaja, a da postoje različiti vidovi pomoći i podrške grada novorođenim bebama i bračnim parovima.
“Različitim programima pokušavamo da pomognemo mladim bračnim parovima, a ovakva sedišta dobiće, kao i prethodnih godina, 60 novorođenih beba sa teritorije našeg grada. Mnogo više pažnje pridajemo finansijskoj pomoći i za svako prvo novorođeno dete u porodici iz budžeta se izdvaja 50 hiljada dinara, a za svako naredno, bez ograničenja u broju dece, po 35 hiljada dinara. Od 2013. godine sprovodimo program pomoći bračnim parovima za vantelesnu oplodnju i ove godine smo u tu svrhu izvojili dva miliona dinara, a ako bude potrebno, obezbedićemo i dodatna sredstva. Pravo na vantelesnu oplodnju ima svaki bračni par koji ispunjava određene uslove, o čemu odlučuje stručna komisija, i u tom slučaju dobija pomoć grada u iznosu od 200 hiljada dinara”, kazao je gradonačelnik i dodao da je Zrenjanin i u tome otišao korak dalje u odnosu na druge lokalne samouprave, odnosno na nacionalni program.
 
“Razlikujemo se po tome što smo podigli starosnu granicu za bračne parove koji konkurišu za vantelesnu oplodnju i to pravo mogu da ostvaruju žene sa teritorije Grada Zrenjanina do 45 godina starosti”, objasnio je gradonačelnik.
 
 
 
Srećni roditelji, Sandra i Nebojša Stanković, dobili su trojke 19. septembra prošle godine, a majka Sandra kaže da će im poklon sedišta veoma koristiti, s obzirom da mora bebe često da vodi na preglede u Novi Sad.
“Život nam se, naravno, mnogo promenio. Nismo do dvanaeste nedelje trudnoće znali da su u pitanju trojke, a do četvrtog meseca da su sve tri bebe devojčice. Prevremeno su rođene i bile su u inkubatoru, tako da ih svakog meseca vodimo na neku kontrolu ili pregled”, kaže majka Sandra.
 
Uprkos današnjoj neuobičajenoj gužvi u kući Stankovića, poseti gradonačelnika, njegovih saradnika i predstavnika medija, bebe su bile izuzetno dobro raspoložene. Jovana, Anđela i Teodora zdrave su i napredne devojčice, nasmejane i rado su pozirale kamerama i fotoaparatima, a nisu imale ništa protiv ni da ih prisutni drže u naručju. Nije tome odoleo ni gradonačelnik Janjić, a sigurno je da trojke svuda privlače veliku pažnju, posebno kada dođu na svet i žive u malom mestu, poput Orlovata.