Ministar Vukosavljević: Ovde je svaka vrsta pomoći dobro iskorišćena

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas Zrenjanin i tom prilikom sastao se najpre sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a zatim je u sali Gradskog veća održan sastanak sa predstavnicima svih ustanova kulture iz našeg grada.
 
 
 
Nakon tog sastanka ministar je, u pratnji domaćina, obišao Zavod za zaštitu spomenika kulture, čiji su objekti rekonstruisani zahvaljujući pomoći tog ministarstva.
- Zrenjanin je prošle godine našim konkursom “Gradovi u fokusu”, a na osnovu dobrih projekata, dobio 24 miliona dinara i očekujemo da će ta pomoć za projekte dati vrlo brzo vidljive i jasne rezultate. Upravo smo bili u poseti Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je u protekle tri godine dobio preko 20 miliona dinara za rekonstrukciju zgrade - rekao je ministar Vukosavljević, napominjući da je zadovoljan kako funkcioniše saradnja sa lokalnom samoupravom i ustanovama kulture.
 
 
 
- Zrenjanin je grad sa bogatom kulturnom tradicijom i značajnim ustanovama. Uvideli smo to i danas, a znamo i od ranije, ovde u oblasti kulture rade vrlo posvećeni i stručni ljudi i mi ćemo nastaviti na svaki način da pomažemo i infrastrukturu i investicije i programski sektor, u granicama naših mogućnosti, jer, ovde je svaka vrsta pomoći dobro iskorišćena, a saradnju ćemo nastaviti i unaprediti - rekao je ministar Vukosavljević.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom ministra i njegovih saradnika.
- Ovo je prilika da ga informišemo o tome šta sve radimo, koje smo projekte uradili u prethodnom periodu, ali i da se pohvalimo koliko grad Zrenjanin izdvaja za funkcionisanje ustanova kulture i kulturu uopšte, a to je 8,43 procenta od ukupnog budžeta. Mislim da malo koji grad u Srbji može time da se pohvali. Naravno, uvek može bolje, uvek može više, i zato smo za 2017. godinu spremili nekoliko kvalitetnih projekata sa kojima ćemo konkurisati kako u Ministarstvu, tako i u Pokrajini, a radimo i nekoliko zajedničkih projekata u okviru prekogranične saradnje sa našim partnerima iz Rumunije i Mađarske. Vrlo brzo, početkom građevinske sezone, krećemo sa realizacijiom projekta “Gradovi u fokusu”, za koje smo sredstva dobili od Ministarstva kulture, i siguran sam da će Zrenjaninci videti, kao što mogu da vide na zgradi Zavoda, efekte naših zajedničkih projekata - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
 
Inače, sredstva dobijena u okviru konkursa "Gradovi u fokusu” zrenjaninski Narodni muzej iskoristiće za rekonstrukciju atrijuma, dok je deo sredstava namenjen za sanaciju i adaptaciju zgrade Narodnog pozorišta "Toša Jovanović“
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je od Ministarstva kulture u protekle tri godine dobio preko 20 miliona dinara za rekonstrukciju zgrade, a direktor Milan Kovačević je rekao da su spremni projekti za završetak preostalih radova, a kojima će se konkurisati i ove godine.
 
Posle posete Zavodu, ministar je obišao Narodni muzej Zrenjanin i Narodno pozorište “Toša Jovanović”.