Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

Zajedničkom sednicom Okružnog i Gradskog štaba civilne zaštite i Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Zrenjanin, danas je obeležen je Međunarodni dan civilne zaštite.
 
 
Svečanosti u Gradskoj kući su prisustvovali komandanti i načelnici opštinskih i Gradskog štaba za vanredne situacije, najviši gradski predstavnici – gradonačelnik Čedomir Janjić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, koja je ujedno i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije, kao i predstavnici više zrenjaninskih ustanova.
 
 
Grad Zrenjanin nekoliko godina unazad pridaje veliki značaj i prepoznaje ulogu civilne zaštite i pravovremenog reagovanja na različite izazove i situacije, istakao je gradonačelnik prilikom obraćanja prisutnima. “Grad Zrenjanin čini značajne napore u oblasti prevencije u vanrednim situacijama i u tome smo vodeći kao lokalna samouprava u Srbiji. Dobili smo opremu vrednu skoro pola miliona evra, na bazi programa GIS razvijamo softver za vanredne situacije i veliki značaj pridajemo edukaciji i pripremi kadrova koji treba da reaguju u slučaju nepredviđenih događaja. Naše aktivnosti pohvaljene su i od strane ministra Stefanovića i njegovog pomoćnika Predraga Marića, prilikom njihove nedavne posete Zrenjaninu”, naglasio je Janjić.
 
Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Medunarodne organizacije civilne zaštite, s ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivnih i samozaštitnih mera i postupaka u slučaju elementarih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti. U Sektoru za vanredne situacije civilnoj zaštiti se poklanja velika pažnja. Sektor je nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u okviru kojeg se planiraju, organizuju i realizuju sve mere i zadaci civilne zaštite.
 
 
Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević istakla je značaj civilne zaštite i ovom prilikom rekla: “Nesreće i katastrofe ne biraju ni vreme ni mesto, mogu da se dogode bilo kada, i uloga civilne zaštite je da osposobi građane da pravovremeno reaguju u određenim vanrednim situacijama”.
 
 
Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Ona predstavlja celovit sistem i najširi oblik organizovanja, pripremanja i učešća stanovništva u humanitarnim aktivnostima i zadacima zaštite i spasavanja.
 
 
Na današnjoj svečanosti himnu Republike Srbije izveo je hor “Žene mironosice”.