Počela 43. ''Pesnička štafeta'', gostujući pesnik Pero Zubac

Tradicionalna manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, “Pesnička štafeta”, počela je danas i trajaće do 7. aprila. 
 
Pesnička štafeta, 43. po redu, obići će 61 školu na teritoriji Srednjeg Banata i opštine Titel. Svake godine manifestaciju prati oko 10.000 dece, a u njoj aktivno učestvuje 3.000 osnovnoškolaca.
 
Gostujući pesnik ovogodišnje manifestacije je Pero Zubac, a biblioteka je tim povodom objavila i Zubčevu knjigu “Pesme za Milenu”.
 
Pero Zubac rođen je 1945. godine u Nevesinju, Bosna i Hercegovina. Prva dva razreda gimnazije završio je u Lištici kod Mostara, potom je školovanje nastavio u Zrenjaninu.
 
Objavio je 52 knjige poezije, 21 knjigu pesama za decu, knjigu kolumni „ O vremenu i nevremenu“ i izdanje “Mostarske kiše” na četrnaest jezika, brojne knjige antologija jugoslovenskog pesništva. Za književni rad nagrađen je najznačajnijim priznanjima, zastupljen je u čitankama i lektiri u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 
Živi i radi u Novom Sadu. Bio je gostujući pesnik na manifestaciji “Pesnička štafeta” 1984. godine, kada je biblioteka objavila njegovu knjigu “Dečje srce“, a on i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obišli 20 škola u Zrenjaninu i okruženju.
 
 
Uz “Zmajeve dečje igre”, “Pesnička štafeta“ ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji. Od prve “Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gosti-voditelji manifestacije: Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović...
 
Prateći osnovnu zamisao: podsticanje i afirmaciju stvaralaštva dece i pisane reči namenjene deci, “Pesnička štafeta“ je kroz godine svog postojanja uspela da postane ne samo jedna od najstarijih, već, po svojoj koncepciji, jedinstvena u odnosu na ostale dečje manifestacije.
 
Odabrani pesnik, sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin“, devet dana putuje, gostuje u 60 škola Srednjeg Banata (u opštinama: Žitište, Kikinda, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej) i opštini Titel, bira najbolje poetske radove koje mu prezentuju učenici i predstavlja svoju pesničku zbirku koju uoči manifestacije objavljuje Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin“. 
 
Na velikoj završnoj svečanosti manifestacije, nagrađuju se autori najboljih pesama i dele se specijalne nagrade. 
 
Primarna ideja manifestacije jeste razvoj kreativnosti u oblasti pisanog stvaralaštva kroz neformalno druženje i razgovor. Cilj nije samo otkrivanje mladih talenata, već i istrajavanje na razvoju navike čitanja i približavanje pisane reči deci, u nadi da se formiraju generacije koje će postati njeni ljubitelji i poštovaoci. 
 
 
Budući da je “Pesnička štafeta“ namenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole, realizuje se u koordinaciji sa prosvetnim radnicima i predstavlja kreativni doprinos nastavi maternjeg jezika i književnosti: učenicima je omogućeno da upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade i da im predstave svoje stihove, ali pored literarnog i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Deci je omogućeno da na “Pesničkoj štafeti“ učestvuju na maternjem jeziku. 
 
Kroz saradnju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin“ sa šest opština Srednjeg Banata i opštinom Titel promoviše se takođe i multikulturalnost i uvažavanje različitosti.
 
Važnost ove manifestacije danas je možda i veća nego što je bila. U vreme kada je stvaralaštvo za decu marginalizovano, a manifestacije njima namenjene retke i nedovoljno podržane, afirmacija kulture čitanja, podsticaj dečjem stvaralaštvu i književnosti za decu obaveza je svake biblioteke.
 
Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin“ više od četrdeset godina istrajava na tom putu.