Postrojenje za pijaću vodu biće pušteno u probni rad 15. aprila

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima, obišao je danas radove na postrojenju za prečišćavanje pijaće vode (Mihajlovački drum bb), a nakon toga i tri nove crpne stanice u više delova grada. Kako je najavljeno, to postrojenje biće pušteno u probni rad 15. aprila, a zdrava pijaća voda u vodovodnim cevima mogla bi poteći već 15. maja.
 
 
 
- Obišao sam radove i mogu da izrazim zadovoljstvo kako oni teku i dokle smo stigli. Pre nekoliko dana su me pitali zašto se i da li se kasni, a ja kažem - kasni se 42 godine, koliko se ova voda u Zrenjaninu ispituje i koliko se traži rešenje. Veoma sam ponosan na svoj tim saradnika i što smo mi oni koji posle više decenija rešavamo veliki problem u gradu, problem zdrave pijaće vode. Zadovoljstvo je moje i što sam danas čuo da uskoro krećemo u probni rad, a zatim i da puštamo konačno zdravu vodu u vodovodni sistem grada Zrenjanina. Mogu posle ovog obilaska i svega viđenog da kažem da će Zrenjaninci u najskorije vreme imati zdravu pijaću vodu i da ćemo taj problem konačno rešiti - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
Naveo je i da je pojedine delove postrojenja video prvi put i da je zadovoljan kako oni izgledaju. 
-  Gledao sam mnoga postrojenja širom Evrope i ovo je ono što smo želeleli i za naš grad - dodao je on.
 
 
 
Nenad Obradović, direktor "Sinertek-a", firme koja je nosilac posla, rekao je da je sva oprema montirana - povezana sa električnom energijom, i da se do kraja nedelje očekuje potpuno zatvaranje objekata koji su spremni za testiranje.
- Ostalo je još da se urade saobraćajnice, rok je do kraja nedelje, kao i još nešto radova u zatvaračnici, odnosno mašinsko povezivanje opreme, nakon toga dolaze završni elektroradovi, a zatim i osvetljenje i povezivanje kablova sa unutrašnjim komandnim centrom i to će biti najveći i najosetljiviji posao koji će biti završen do 15. aprila, tako da će kompletno postrojenje biti automatizovano. To nas ne sprečava da krenemo sa probnim radom, kako je predviđeno između 15. i 20 aprila, ako ne dođe do nekih iznenađenja, kojih na gradilištu može da bude. Verujem da ćemo kvalitet vode vrlo brzo postići, ali imamo uhodavanje opreme, oko mesec dana, tako da bi 15. maja ovo postrojenje biti primljeno, odnosno završeno i u potpunoj funkciji - rekao je Obradović.
 
 
 
Kako je istakao, čim prođe kroz sistem, voda će biti kvaliteta koji je bolji u odnosu na sadašnji, a kada se to desi uslediće usklađivanje parametara, postizanja onih koji su po zakonu u obavezi da primene. 
- Grad je bio izuzetano kooperativan, imali smo odličnu saradnju i da nije bilo Grada ne bismo ni mi završili svoje postrojenje, tako da smo zajedničkim naporom, posle prvobitnih muka, uspeli da sve ovo pripemimo za puštanje u rad - rekao je još, navodeći da vrednost postrojenja iznosi oko 8 miliona evra.
 
Ivan Dević direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” ukazao je da su radovi mogli ozbiljno da krenu tek u trenutku kada su Grad Zrenjanin, odnosno JKP “Vodovod i kanalizacija”, ispunili svoje obaveze prema izvođaču, a to je obezbeđenje garancija za isporuku i plaćanje preuzete vode u ugovornim okvirima.
- Tu se izgubilo dosta vremena dok konačno nismo uz elegantno rešenje koje je prihvatio i investitor, dobili garancije, ne poslovnih banaka koje za to nisu bile voljne, već garancije preko vladine agencije koja je bila potpuno prihvatljiva za investitora. Od tog trenutka, a to je bilo jula meseca prošle godine, moglo je da se krene u realizaciju ove investicije jer, priznaćete, investitor sigurno neće zakopati nijedan ašov dok ne dobije garancije da ono što isporuči i ne bude mu plaćeno - kazao je Dević
 
Visina garancija je trogodišnja količina isporučene vode na projektovanom nivou od 6,5 miliona kubnih metara vode, a to je oko 19.5 miliona kubnih metara vode i na taj iznos je i data garancija.
 
 
 
Kada je reč o obučenosti radnika, Dević je rekao da je to stvar konzorcijuma i da “Vodovod” kao i Grad, nemaju dodirnih tačaka sa tim, osim poslovnih, odnosno tehnoloških, u smislu da je ovo postrojenje koje treba shvatiti kao "kutiju" povezanu na našu javnu mrežu. 
- Skupština grada je poverila njemu zadatak i dobio je saglasnost da radi komunalnu delatnost usluge prečišćavanja i ovo je potpuno njegova investicija, a Grad Zrenjanin nije uložio nijedan jedini dinar. Sav rizik na tehnologiji, na kvalitetu vode pada na izvođače i siguran sam da će on i vrlo brzo postići sve te parametre, jer, nikome se ne baca 8 miliona evra. Jeste da su svi želeli da posao bude urađen ranije, ali ovo je realnost. Kao što ste čuli, probni rad je u  vezi sa puštanjem vode preko psotrojenja u gradsku vodovodnu mrežu i podrazumeva već u svom startu poboljšanje kvaliteta sadašnje pijaće vode. Svakako, obaveza grada je da plati pijaću vodu kada se postignu parametri iz ugovora, ali puštanjem u probni rad, svi će već za par sati primetiti drastičnu promenu i u boji, mirisu, ukusu, ali i u kvalitetu vode. Onaj period koji sleduje u trenutku ispitivanja je bitan i za građane i za izvođača. Mi ne očekujemo problem i nema razloga da za par dana od probnog rada voda ne bude odgovarajućeg kvaliteta - rekao je Dević.
 
 
 
- Pitanje cene vode nije pitanje za naše JKP, mi smo uradili analize, predložićemo lokalnoj samoupravi razne opcije, a ona je ta koja će se odlučiti za konačnu varijantu i konačnu cenu. Svakako vodiće se, pretpostavljam, kao svaka odgovorna lokalna samouprava, i o socijalnom momentu, kao i o tome da se ipak svako razuman treba da prihvati činjenicu da će sada voda morati da poskupi, jer, dobija se novi kvalitet i obaveza prema investitoru. Tehnički gledano, voda može biti i nula dinara i sto dinara, u principu, a ono što će prema građanima ići biće rezultat analiza i dogovora sa lokalnom samoupravom - rekao je još Ivan Dević.