Svečano otvorena sportska sala u Ečki

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor Osnovne škole "Dr Aleksandar Sabovljev" Marinel Bugar svečano su danas otvorili školsku sportsku salu u Ečki, čime je uspešno privedena kraju još jedna značajna investicija u oblasti sportske infrastrukture na teritoriji Grada Zrenjanina.  
 
 
Brojnim zvanicama i gostima prisutnim na otvaranju obratili su se predsednik Saveta MZ Ečka Milivoj Petrov, u ime domaćina, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ministar Vanja Udovičić, nakon čega su učenici Osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” u Ečki izveli kraći umetnički program. 
 
Predsednik Saveta MZ Milivoj Petrov kazao je da se završetkom sportske i školske sale meštanima Ečke otvaraju nove sportske i turističke mogućnosti. On se osvrnuo na bogatu istoriju i tradiciju tog sela, poznatom ne samo po dvorcu “Kaštel”, već i po likovnoj koloniji akvarela, najstarijoj pravoslavnoj crkvi u Banatu, ribnjaku i Carskoj bari. Iskoristio je priliku i da se zahvali gradonačelniku Janjiću i njegovim saradnicima, što su prepoznali potrebe žitelja Ečke i uspešno završili ovu investiciju, ali i što su angažovani na rešavanju drugih komunalnih problema tog sela.
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je da su, u roku manjem od godinu ipo dana, izgrađene četiri sportske sale - u Aradcu, Botošu, Mihajlovu i sada u Ečki. Naveo je i da je izvršena rekonstrukcija hale „Medison“, koja će se povezati sa „Kristalnom dvoranom“ i tako formirati jedinstven sportski, ali i sajamski kompleks. 
“Sve to deo je naše Strategije razvoja sporta i namere da decu sklanjamo sa ulica i dovodimo na sportske terene. Ulaganje i sport i sportsku infrastrukturu, kroz posredne efekte, višestruko se vraća Gradu Zrenjaninu. Velike manifestacije i utakmice koje organizujemo, dovode u naš grad brojne sportiste i goste iz cele zemlje i iz inostranstva, a najlepša slika koja odlazi iz Zrenjanina u svet upravo je ona sa sportskih borilišta”, kazao je Janjić. 
 
 
Ministar Udovičić istakao je da slika iz Ečke danas treba da prođe širom Srbije i da bi na ovakvoj sali tom selu mogli da zavide i mnogi gradovi širom Srbije, pa i šire.
“Verujem da će i drugi gradonačelnici i predstavnici drugih lokalnih samouprava iz Srbije dolaziti ovde da vide kako sa malo sredstava može da se napravi ovako lep, najmoderniji sportski objekat. Mnogo više se danas ulaže u sport i kroz direktan dijalog podstakli smo jedinice lokalne samouprave da, kroz veća ulaganja, privuku veći broj sportista, na taj način razvijaju i turizam, što sve rezultuje i većim prihodima u budžet lokalnih samouprava. Ova slika iz Ečke pokazuje koliko je važno ulagati u sportsku infrastrukturu i s obzirom na blizinu hotela, očekuje se da će ovu salu koristiti veći broj sportista, a u samoj školi nikada nisu imali ovakve, slobodno mogu da kažem evropske uslove za nastavu fizičkog vaspitanja, ali i za druge aktivnosti i okupljanja mladih. Ovim Ečka postaje jedan od vodećih sportskih centara, ne samo u okolini Zrenjanina, već siguran sam, i šire", kazao je Udovičić i napomenuo da izgradnja ove sale nije predstavljala trošak, već ulaganje u budućnost, u najmlađe, u našu decu.
 
 
"Svaki dinar danas uložen u sport u budućnosti znači tri dinara manje ulaganja u zdravstvo. Zrenjanin je pokazao koliki je dao akcenat prvenstveno na izgradnji i jačanju sportske infrastrukture, a time dao i značaj mladima i njihovim aktivnostima, i gradonačelnik za to zaslužuje pohvale", zaključio je ministar.  
  
 
Sala u Ečki počela je da se gradi pre tačno tri godine. Zbog određenih izmena u projektu gradnja je u jednom delu usporena, da bi tokom prošle godine bila intenzivirana i sala u potpunosti završena. Objekat zauzima korisnu površinu od 1200 kvadratnih metara i raspolaže tribinama za oko 200 gledalaca i neophodnom pratećom infrastrukturom. Investiciona vrednost gradnje iznosila je 56 miliona dinara. Jedan je od najvećih i najlepših objekata u kategoriji školskih i sportskih sala na teritoriji Grada Zrenjanina i četvrta takva investicija realizovana u periodu kraćem od godinu ipo dana, nakon što su završene i otvorene sale u Aradcu, Botošu i Mihajlovu.