U Zrenjaninu otvoren Startit centar

Startit Centar otvoren je sinoć u našem gradu, a zrenjaninska IT zajednica dobila je time prostor za edukacije i rad od 200 kvadratnih metara u centru grada, u prostoru Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.
 
Otvaranju su prisustvovali Tatjana Matić državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Smiljka Živanović, ispred Sektora za omladinu, Ministarstvo omladine i sporta, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, kao i veliki broj zainteresovanih mladih ljudi.
 
 
Tatjana Matić je kazala da je resorno ministarstvo ove godine izdvojilo 10 miliona dinara za podršku tehnološlim centrima i startap habovima , a Startit je dobio 2,5 miliona dinara.
- Značajno nam je da Startit u sklopu naše Strategije razvoja IT industrije podržava i sprovodi aktivnosti koje se pre svega odnose na regionalno širenje tehnološkoh centara i parkova, a Zrenjanin potvrđuje da ima kapacitet i mlade ljude premne da uče i usavršavaju se - kazala je ona.
 
Istakla je i da u našem gradu postoje i visokoobrazovne institucije koje se bave savremenim tehnologijama i obrazovanjem u tom smeru, što Zrenjaninu daje na značaju.
 
 
Gradonačelnik Janjić je naveo da Grad Zrenjanin, pored ulaganja u privredu i poljoprivredu , ulaže i u IT sektor jer želi da naš grad bude bolje mesto za život i rad, posebno mladim ljudima.
 
Duško Radišić je pozdravio okupljene istakavši značaj otvaranja ovakvog centra, dok je o planovima i radu Startit centra govorio Đorđe Grujić, predstavnik Progressive Media, lokalnog partnera Startit Centra Zrenjanin.
 
 
Startit Centar Zrenjanin će, kao i u Beogradu, Inđiji, Novom Sadu, Majdanpeku i Vršcu imati obezbeđen prostor za edukacije i događeje u kojoj će svaki pojedinac ili organizacija moći da podeli svoje znanje.
 
Centar je otvoren sa idejom da pruži besplatnu edukaciju za sve zainteresovane koji žele da uče, prošire svoje znanje iz oblasti IT-a i preduzetništva ili žele da podele iskustvo i tako doprinesu svojim sugrađanima i podstaknu razvoj lokalne IT zajednice u Zrenjaninu.
 
 
Pored sale za događaje, u prostoru se nalazi i coworking prostor. Ovaj deo namenjen je svim frilenserima (samostalnim IT kadrovima), timovima i firmama iz Zrenjanina i okoline, koji podrazumeva rad u zajedničkom prostoru uz plaćanje određene naknade.
 
Ideja je da kroz svakodnevne meetup-e (okupljanja), radionice i konferencije mnogi polaznici uđu u svet programiranja i tehnologije, odnosno da unaprede svoja postojeća znanja. U planu je da Startit Zrenjanin ozbiljno doprinese cilju koji su zacrtali - da obuče 100.000 novih programera do 2020. godine.