Veče Alžira sutra u Zrenjaninu - promocija knjige i koncert

Grad Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira u Srbiji, povodom Svetskog dana turističkih vodiča, organizuju sutra, 3. marta 2017. godine, kulturni događaj, posvećen promociji kulture Alžira u Zrenjaninu.
 
U izložbenom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 18 časova, Udruženje turizmologa Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira predstaviće drugo izdanje knjige "Sećanje na Alžir", Aleksandre Vojinović, u izdanju “Sezambooka”, iz Zrenjanina. Pored prezentacije fotografija i alžirske tradicionalne muzike, svoje utiske o putovanju u Alžir govoriće Sonja Lapatanov, balerina, koreograf i putopisac, kao i autorka knjige, Aleksandra Vojinović, dok će delove iz knjige kazivati beogradska glumica Ljiljana Živić.
 
 
U Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, u 20 časova, biće priređen spektakl – koncert poznatog alžirskog muzičara Rede Sike i prijatelja. Pored Sike, muzičari Mohamed Mehdi Ferhat i Mehdi Laifaui, specijalno za Zrenjanince i goste Zrenjanina, izvešće kolaž alžirske muzike – od tradicionalne do moderne.
 
 
U skladu sa promocijom Zrenjanina na ovogodišnjem međunarodnom sajmu turizma, organizatori pozivaju sve da "Skoče u Zrenjanin" i da prisustvuju ovom kulturnom događaju. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.
 
Demokratska Narodna Republika Alžir najveća je zemlja Afrike, arapskog sveta i Magreba, na ogromnoj teritoriji i danas sa oko 40 miliona stanovnika, ove godine slavi 55 godina pobede Alžirske revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji XX veka, kojom je izvojevala nezavisnost.
 
 
Jugoslavija je bila prva evropska zemlja, koja je priznala nezavisnost Alžira, i otada se razvija raznorodna saradnja, a na temeljima te saradnje, nastalo je prijateljstvo koje se uspešno razvija. Kao plod višedecenijskih prijateljskih odnosa, 2002. godine, osnovano je Društvo prijatelja Alžira, koje okuplja mnoge, koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate, koji su radili u ovoj zemlji Magreba.