Druženje uz ''Majski kotlić'' u Dnevnom centru ''Naša priča''

Tradicionalno druženje uz “Majski kotlić” i kuvanje pasulja, ove godine, doduše, nekoliko dana ranije, organizovano je danas u Dnevnom centru “Naša priča” osnovne i srednje škole “9. maj”.
 
 
 
Aktivnu ulogu u današnjoj manifestaciji imao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, koji je svoje kulinarsko umeće stavio “u službu” ekipe Sportskog saveza Grada Zrenjanina. Salapura kaže da je današnje druženje dalo notu humanosti i društvene odgovornosti svakodnevnim aktivnostima koje obavljaju na svojim dužnostima i radnim mestima.
“Po šesti put smo se priključili akciji škole “9. maj”, odnosno Dnevnog centra “Naša priča” i kuvanju, ove godine “aprilskog kotlića”, što je inače majska tradicija. Danas sam, naravno, u timu sportista, odnosno Sportskog saveza, branimo titulu najuspešnije ekipe i očekujemo i ovoga puta dobar rezultat”, istakao je pomoćnik gradonačelnika, uz opasku da to, sigurno, nije u prvom planu.
 
 
 
“Ovde smo, pre svega, da bi promovisali potencijale i mogućnosti osoba sa smetnjama u razvoju, korisnika ovog Dnevnog centra, da javno ukažemo na potrebu prevazilaženja barijera koje šira javnost ima prema ovoj populaciji i naravno, da uz zajedništvo, pokažemo da smo složno društvo, u kom nema diskriminacije i da ispromovišemo ono što je najbolje za našu lokalnu zajednicu”, poručio je Salapura. 
 
U svakoj ekipi i uz svaki kotlić bili su i korisnici Dnevnog centra “Naša priča”, kojih trenutno u ovom prostoru boravi 35, što su i trenutni kapaciteti objekta. To su osobe sa smetnjama u razvoju starije od 18 godina, koje su završile redovan deo školovanja.
 
 
Nastavnik u OSŠ “9. maj”, diplomirani defektolog Danijela Vujović, kaže da je osnovna funkcija “Naše priče” da radno osposobljava korisnike, uz aktivnosti koje su im u tom prostoru prilagođene.
“Imamo odnegovan voćnjak, gajimo maline, kupine, kajsije, jabuke, imamo dva plastenika u kojima smo ove godine posadili zelenu salatu. Oni rado učestvuju u svemu tome i sve što je praktično njima nije strano. Imamo i radionice i učeničku zadrugu, u kojima se naši korisnici bave izradom različitih predmeta”, objašnjava Danijela Vujović i dodaje da ima planova za stavljanje u funkciju prostora koji do sada nije korišćen, a u pitanju je stvaranje “zelene učionice”, odnosno učionice na otvorenom.
  
 
 
Dobar primer inkluzije danas je dala i Ekonomsko-trgovinska škola “Jovan Trajković”, čiji su predstavnici takođe uzeli učešće u manifestaciji i druženju uz kotlić. Profesor u toj školi na smeru kuvara Borisav Lović kaže da su oni prošle godine prvi put bili učesnici, da su upoznali nove drugare i rado se odazvali pozivu da učestvuju ponovo.
“Lepo je druženje ovde, došli smo da predstavimo našu školu, ali i upoznamo nove prijatelje i pomognemo korisnicima “Naše priče”, predstavimo možda i neke nove recepte. Uputićemo im i poziv da oni posete našu školu i naše kabinete, da današnje druženje nastavimo”, rekao je profesor Lović.