Edukacija za srednjoškolce o istorijatu i radu IS i GIS Zrenjanin

Gosti Gradske kuće juče su bili učenici trećeg razreda zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” koji su, u okviru svojih aktivnosti, prisustvovali predavanju o istorijatu i radu informacionog sistema Gradske uprave (IS) i Geografskog informacionog sistema Grada Zrenjanina (GIS). Predavanje je organizovala Služba za Informaciono-komunikacione tehnologije Gradske uprave. 
 
 
Učenike je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da su Gradska uprava i njena odeljenja uvek otvorena za ovakvu vrstu saradnje i upoznavanja naših mladih sugrađana, srednjoškolaca, sa radom uprave, te da im edukacija kojoj prisustvuju može koristiti i u redovnoj nastavi i u praksi. 
 
 
Edukaciju su realizovali stručnjaci Službe za IKT Stevan Rajin i Miodrag Bogunović. Rajin je učenicima predočio istorijat razvoja informacionog sistema Gradske uprave, hardvera i softvera, od 1973. godine od kada su u rad uprave uvedeni prvi računari, do danas. Posebno je taj razvoj dinamičan od 2002. godine, od kada se, praktično, svake godine dešavaju značajne promene, uz konstantno praćenje svetskih trendova i inovacija u toj oblasti. 
 
 
Implementacija Geografskog informacionog sistema usledila je kao deo prethodno navedenih aktivnosti i uvođenja brojnih novih elektronskih servisa u radu Gradske uprave. O višestrukoj koristi i nameni tog programa, kako za javne gradske službe i komunalna preduzeća, tako i za građane, govorio je Miodrag Bogunović, koordinator GIS centra, koji je od samog početka učestvovao u njegovom formiranju. 
 
 
Učenici EGŠ "Nikola Tesla" stekli su uvid u proces formiranja GIS centra, kreiranja portala GIS, kom se najjednostavnije može pristupiti sa zvaničnog sajta Grada Zrenjanina, kao i o načinu korišćenja alata koji su dostupni na mapama GIS. 
 
Slično predavanje biće uskoro upriličeno i za maturante ove škole, a u dogovoru sa predstavnicima Gradske uprave, može se organizovati i za druge zainteresovane grupe učenika, iz drugih škola.