FED kup Srbija - Australija: gošće povele 2:0 (10 fotografija)

Australija je povela protiv Srbije 2:0, nakon prvog dana teniskog baraža za plasman u svetsku grupu B FED kupa. U „Kristalnoj dvorani“ u Zrenjaninu prvi put danas se igrao teniski meč, a ta čast pripala je našoj Aleksandri Krunić i Ešli Barti. U dva seta (6:4, 6:3), nakon nešto manje od sat ipo borbe, slavila je Australijanka, 87. igračica sveta. Krunićeva je na momente bila blizu preokreta, nakon što je gubila 4:1 u prvom setu stigla je do izjednačenja, ali više od toga nije mogla. Brejk viška napravila je Barti već na početku drugog seta i slično ga privela kraju.
 
 
 
 
 
Ivana Jorović imala je naspram sebe jednu od najboljih igračica sveta, Dariju Gavrilovu, 27. na WTA listi, i izgubila oba seta identičnim rezultatom: 2:6, 2:6. Meč je trajao 75 minuta, a na početku drugog seta naša teniserka morala je da uzme medicinski tajm-aut, zbog bolova u levoj podlaktici. Jorovićeva je prikazala igru koja sigurno obećava za naredni period, ali kao znatno niže rangirana od Gavrilove, to je bilo nedovoljno da bi joj se danas ozbiljnije suprotstavila.   
 
 
Foto: Teniski savez Srbije
 
Sutra se, od 13 časova, u prvom duelu sastaju Aleksandra Krunić i Darija Gavrilova, a nakon njih Ivana Jorović suprotstaviće se Ešli Barti. Australijankama je dovoljna jedna pobeda za konačan uspeh, a u slučaju da rezultat ipak bude nerešen, igraće se i dubl-meč, za koji su prijavljene Krunić i Nina Stojanović za Srbiju i Ešli Barti i Kejsi Delakva, za Australiju.  
 
 
Selektorka Srbije Tatjana Ječmenica Jevtić podsetila je na izjave date pre meča da su Australijanke favoriti u ovom meču, te ne može da bude nezadovoljna onim što su naše devojke prikazale na terenu zrenjaninske hale sportova.
„Meni je bio cilj da se pruži što kvalitetnija igra, borba i što veći otpor i mislim da bi svaki drugi rezultat predstavljao iznenađenje. Nisam razočarana, devojke su imale veliku želju da odigraju što je moguće bolje, idemo dalje, sutra će se one sigurno boriti kao i danas“, rekla je posle današnjih mečeva Ječmenica Jevtić. 
 
 
Današnjim mečevima prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić sa saradnicima, kao i načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, koji su u svečanoj loži bili domaćini čelnicima Teniskog saveza Srbije.
 
Praznik tenisa u Zrenjaninu obeležila je i dvodnevna Otvorenu školu tenisa, koju su organizovali kompanija NIS i Teniski savez Srbije. Najmlađi posetioci u „Kristalnoj dvorani“ imali su priliku da kroz igru i druženje, uz pomoć stručnih trenera, nauče osnovna pravila tenisa, ali i da treniraju sa NIS Fed kup reprezentativkama Srbije Ninom Stojanović, Ivanom Jorović, Dejanom Radanović i selektorkom Tatjanom Ječmenicom Jevtić. 
 
 
Foto: Teniski savez Srbije
 
NIS i TSS tradicionalno organizuju  „NIS otvorenu školu tenisa“ širom Srbije. Akcija se organizuje u skladu sa korprorativnim sloganom NIS-a „Budućnost na delu“ i u okviru podrške kompanije dečijem i profesionalnom sportu, razvoju mladih, kao i promociji zdravog načina života.
 
NIS je šestu godinu zaredom generalni sponzor Teniskog saveza Srbije i na taj način daje podršku razvoju i popularizaciji ovog sporta u Srbiji.