Gradonačelnik otvorio renovirani Drugi paviljon u Banji ''Rusanda''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda“ u Melencima dr Zorica Ćulibrk svečano su danas otvorili renovirani Drugi paviljon ove zdravstvene ustanove. Prva zvanična poseta gradonačelnika nakon stupanja na dužnost nove direktorke “Rusande” iskorišćena je i za razgovor o budućoj saradnji između banje i lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali i svi pomoćnici gradonačelnika: Duško Radišić, Dragan Ćapin, Željka Milošević i Simo Salapura. 
 
 
 
- Ovu sezonu počinjemo zaista svečano, otvaranjem Drugog paviljona koji smo renovirali od sopstvenih sredstava. Objekat je okrečen, zamenjena je keramika u kupatilima i nabavljen je novi nameštaj - istakla je Ćulibrk. 
 
Ona je napomenula da Drugi paviljon mogu da koriste pacijenti koji u Banju “Rusanda“ dolaze na lečenje preko Fonda zdravstvenog osiguranja, ali i oni koji ovdašnje usluge koriste o ličnom trošku. Po rečima dr Ćulibrk, gradonačelnik je upoznat sa planovima novog menadžmenta koji se tiču unapređenja poslovanja u narednom periodu, a zatražena je i pomoć u rešavanju nekih gorućih pitanja. 
- Jedna od tema sastanka bila je i rekonstrukcija zatvorenog bazena za rehabilitaciju pacijenata, za šta smo finansijsku pomoć zatražili od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Nadamo se da će nam Pokrajina izaći u susret, kako bismo nivo usluga podigli na još veći nivo - rekla je Ćulibrk. 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je napomenuo da Banja “Rusanda“ nije u direktnoj nadležnosti Grada Zrenjanina, ali da će lokalna samouprava učiniti sve što je u njenoj moći da pospeši rad ove melenačke ustanove. 
-“Banja “Rusanda“ se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina i tu vidimo svoju nadležnost. Smatramo da je ovo jedan resurs, ne samo Melenaca i Zrenjanina, nego i cele Srbije, koji nije iskorišćen do kraja. Dogovorili smo, za sada, određene kratkoročne aktivnosti, a u planu su i neke dugoročne, koje će biti na zadovoljstvo i zaposlenih, i meštana Melenaca, a i mnogih građana Zrenjanina - napomenuo je Janjić. 
 
 
 
On je dodao da će lokalna samouprava u narednom periodu raditi na organizaciji dodatnih sadržaja koji bi bili i u korist Banje “Rusanda“, a što bi doprinelo privlačenju turista iz svih krajeva zemlje, ali i inostranstva. 
 
Nedavno je, nakon stupanja na dužnost, v.d. direktora “Rusande“ Zorica Ćulibrk najavila da se mora dalje raditi na proširenju postojeće delatnosti, a sve u skladu sa razvojnim programima mesta i regiona. Naznačila je da se će banja i dalje razvijati u dva osnovna pravca: kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju i kao destinacija zdravstvenog turizma, sportske medicine, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. 
 
 
 
Današnja svečanost, kao i predstojeće aktivnosti, deo su obeležavanja izuzetnog jubileja “Rusande” - 150 godina od početka rada banje. Kao zadužbina Josifa i Ane Klaić “bolnom srpskom čoveštvu”, banja je otvorila vrata prvim pacijentima 1867. godine, kada je i počelo vađenje lekovitog mulja - peloida iz najvećeg slanog jezera na teritoriji današnje Srbije i njegov izvoz u evropske metropole.