Makabi, Lokomotiva Kuban i Estudijantes na kadetskom košarkaškom turniru u Zrenjaninu

Košarkaški timovi kadeta Makabija (Tel Aviv, Izrael), Lokomotive (Kuban, Rusija), Estudijantesa (Madrid, Španija), reprezentacije Crne Gore, te Partizana, Vizure Šark (Beograd), Proleter Naftagasa i Petrovgrada (Zrenjanin) nadmetaće se od petka, 7. aprila do nedelje, 9. aprila u “Kristalnoj dvorani” na trećem po redu "Zrenjanin Basketball U16 Kup 2017".
 
 
Uz učešće zvučnih imena evropske košarke, utakmice su i prethodnih godina obilovale košarkaškim uzbuđenjima i kvalitetnom igrom koju su demonstrirali dečaci uzrasta 16 godina koji se već nalaze pred vratima seniorskih ekipa svojih klubova. Cilj turnira je da se omogući mladim košarkašima iz naše zemlje da razmene iskustva sa sportistima iz inostranstva, a prethodne dve godine, pored domaćih timova, učestvovali su i timovi poput Real Madrida, Barcelone, Stele Azura, Cibone, Darušafake, Fenerbahčea, Armanija Milano, Vašaš Akademije...
 
 
Svake godine turnir je humanitarnog karaktera i ulaznice su na bazi dobrovoljnog priloga. Celokupan prihod se prosleđuje humanitarnim organizacijama ili fondacijama. Prve godine u pitanju je bila organizacija “Transplant heroji”, naredne godine pomoć je prosleđena fondaciji “Podrži život”, a ove godine sredstva će biti uplaćena udruženju NURDOR koje pomaže deci oboleloj od raka.
 
Turnir su danas najavili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, finansijski direktor “Gomeksa” Dragan Ranisavljević, direktorka OSŠ “9. maj” Snežana Oluški Vlačić i promoter turnira, prvotimac košarkaškog kluba “Proleter Naftagas” Stefan Atanacković.
 
 
Simo Salapura istakao je da je u pitanju još jedan značaj međunarodni sportski događaj iza kog je stao i podržao ga Grad Zrenjanin, i koji se organizuje između dva nastupa naših reprezentativnih selekcija, vaterpolo utakmice Srbija - Nemačka i teniskog meča FED kupa Srbija - Australija, koji nas očekuje 21. i 22. aprila.
“Ova događaj, pored sportsko-takmičarskog, ima i humanitarni i društveno-odgovoran karakter, s obzirom da se u njega uključuje i kompanija “Gomeks”. Pozvao bih Zrenjanince da se u što većem broju odazovu i da kupovinom ulaznica, na bazi dobrovoljnog priloga, pomognu Fondaciji NURDOR. Ovo je i turnir koji će doprineti promociji našeg grada i zrenjaninske košarke”, napomenuo je Salapura i dodao da je Grad Zrenjanin svoje kapacitete stavio na raspolaganje organizaciji turnira, pre svega kroz javnu ustanovu “Sportski objekti” i Sportski savez grada.
 
 
 
Dragan Ranisavljević izrazio je zadovoljstvo što se naš grad treću godinu zaredom prepoznaje po jednom ovakvom izuzetnom događaju, čiji je značajan segment upravo humanost.
“Svima je poznato koliko je kompanija “Gomeks” društveno-odgovorna i koliko pomaže razne aktivnosti koje su, pre svega, usmerene ka pomoći socijalno ugroženim grupama i pojedincima. Ako je reč o deci, onda je to posebna misija koja svima nama, na neki način, daje zadatak da im što je moguće više pomognemo u bitkama koje svakodnevno vode, s jednim jedinim ciljem - da ozdrave”, istakao je finansijski direktor “Gomeksa”.
 
Turnir je i dobar primer inkluzije, s obzirom da od prvog turnira đaci s posebnim potrebama Osnovne i srednje škole "9. maj" iz Zrenjanina igraju revijalnu utakmicu sa odabranom ekipom gostujućih košarkaša.
 
Snežana Oluški Vlačić rekla je da je i ovogodišnji turnir prilika za decu iz škole “9. maj” da dosegnu visine koje su za njih moguće i s kojima se trude da idu kroz život i budu jednako srećni kao i oni koji su imali drugačiji životni “start”.
“Nama je u takvoj situaciji velika čast da se nađemo u društvu, na istom parketu, sa ovakvim ekipama i pojedincima. Nećemo moći da pokažemo virtuoznost i napunimo koševe, ali ćemo svakako pokazati šarm, nasmejanost i sreću koju ćete moći da vidite na licima svih tih mladih ljudi koji će nastupiti tog trećeg, finalnog i najvažnijeg dana, kada se svi okupe i budu zajedno”, kazala je Oluški Vlačić.
 
 
Stefan Atanacković rekao je da mu je čast što je ove godine promoter turnira i pozvao Zrenjanince, ali i ljubitelje košarke iz drugih sredina, da dođu u “Kristalnu dvoranu” tokom sva tri turnirska dana.
“Verovatno će svi koji dođu imati priliku da vide na terenu i pozdrave neke buduće košarkaške asove, ali i da i pokažu i dokažu svoju humanost”, naglasio je jedan od najboljih zrenjaninskih košarkaša.  
 
Tokom današnje konferencije za novinare naglašeno je i da će utakmice turnira suditi 16 kandidata za međunarodne evropske sudije iz 13 zemalja, koji će, u okviru sudijskog kampa, polagati ispit za to zvanje, a gost Zrenjanina biće i direktor sudijske organizacije FIBA za Evropu, Davorin Nakić. To je omogućeno zahvaljujući kontaktima našeg sugrađanina Miodraga Miće Ličine, doskorašnjeg istaknutog međunarodnog sudije.
 
 
Raspored svih utakmica turnira "Zrenjanin Basketball U16 Kup 2017":
“Kristalna dvorana” Zrenjanin, 7-9. april 2017. godine
 
Grupa A:
1. Lokomotiva Kuban (RUS)
2. Reprezentacija Crne Gore U16
3. Proleter Naftagas (Zrenjanin)
4. Partizan MTS (Beograd)
 
Grupa B:
1. Makabi Tel Aviv (ISR)
2. Estudijantes Madrid (ESP)
3. Vizura Šark (Beograd)
4. Petrovgrad (Zrenjanin)
 
Petak, 7. april
14.30 h: Proleter Naftagas - Partizan MTS
16.30 h: Petrovgrad - Vizura Šark
18.30 h: Svečano otvaranje turnira
19.00 h: Lokomotiva - Crna Gora
21.00 h: Estudijantes - Makabi
 
Subota, 8. april
09.00 h: Proleter Naftagas - Lokomotiva
10.45 h: Partizan MTS - Crna Gora
12.30 h: Petrovgrad - Estudijantes
14.15 h: Makabi - Vizura Šark
16.00 h: Proleter - Crna Gora
17.45 h: Lokomotiva - Partizan MTS
19.30 h: Petrovgrad - Makabi
21.15 h: Estudijantes - Vizura Šark
 
Nedelja, 9. april
13.30 h: Utakmica za 7/8. mesto
15.30 h: Utakmica za 5/6. mesto
17.30 h: Utakmica za 3/4. mesto
19.00 h: Takmičenje u šutiranju "trojki" i u "zakucavanju"
20.30 h: Finale i svečano zatvaranje turnira