Na Sajmu zapošljavanja ponuđeno više od 500 radnih mesta

U hali “Medison” održava se danas, od 10 do 13 časova, 21. Sajam zapošljavanja na kome učestvuje više od 30 poslodavaca sa preko 500 ponuđenih radnih mesta.

Sajam se održava u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijale Zrenjanin i Grada Zrenjanina, a proglasio ga je otvorenim zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

 

 

 

- Ono što je veoma značajno jeste da 33 poslodavca traži 551 zaposlenog, što je najveći broj radnika koje su u proteklom periodu tražili poslodavci. U osnosu na prošli sajam, to je duplo više. Posebno nas raduje činjenica da odnos broja traženih radnika i onih koji su na ovaj način zaposleni iznosi preko osamdeset procenata. To jasno ukazuje da će danas, na ovom sajmu, određeni broj naših sugrađana imati priliku da se zaposli - rekao je Santovac.

 

 

 

Izrazio je zadovoljstvo i što su poslodavci prepoznali ideju i rado dolaze na sajam.

- Naravno, ovo je jedan od programa za zapošljavanje koji postoji u našem gradu, a mi se trudimo da pružimo podršku u nameri da se smanji broj nezaposlenih lica. Pre nekoliko dana potpisan je ugovor između Grada Zrenjanina i Nacionalne službe zapošljavanja kojima se podržavaju aktivne mere zapošljavanja i već nakon prvomajskih praznika očekuje nas raspisivanje konkursa, kako za stručnu praksu, tako i za javne radove, a za tu namenu predviđeno je devet miliona dinara. Na taj način će takođe deo nezaposlenih doći do posla i zarade. Očekujemo da nakon ovog sajma poslodavci dobiju kvalitetnu radnu snagu, a da s druge strane naši sugrađani dobiju zaposlenje - ukazao je on.

 

 

 

Prema njegovim rečima, ovakvi sajmovi su i ozbiljna promocija Zrenjanina jer se pokazuje da investitori koji posluju u našem gradu imaju potrebe za dodatnim zapošljavanjem radnika.

- Zahvaljujem se svim poslodavcima koji su se odazvali i uzeli učešće i na taj način pružili priliku delu Zrenjaninaca da se zaposli - istakao je zamenik Santovac.

Direktorka Nacionalne službe zapošljavanja - Filijale Zrenjanin Tatjana Mijatović kazala je da su poslodavci iskazali potrebu za radnicima različitih zanimanja i stručne spreme, najviše za radnike u proizvonji, trgovce i građevinske radnike.

 

 

 

- Istakla bih da od 2008. godine kada smo imali iskazano 589 poslova, ovo je posle deset godina prvi put da imamo više od 300 slobodnih poslova. Nacionalna služba zapošljavanja potpisala je sporazume o sufinansiranju sa Gradom Zrenjaninom i svim opštinama okruga, mi finansiramo deo od 45-49 posto, u zavisnosti od razvijenosti opštine - rekla je i dodala da se sajmovi održavaju od 2005. godine, svake godine, i da je u tom periodu iskazano preko 4,5 hiljade slobodnih poslova, a da je putem sajma zaposleno preko 3.600 lica.

Na evidenciji NSZ, navela je, u Srednjobanatskom okrugu ima oko 16.000 nezaposlenih, dok ih je na području Zrenjanina 7.800.  

Najveći broj radnika, njih 100, zatražio je danas nemački „Drekslmajer”.