Najbolji srpski stonoteniseri invalidi takmiče se u Zrenjaninu

Zrenjanin je danas domaćin ekipnog prvenstva Srbije u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, koje se održava u sportskoj hali „Medison“, u tehničkoj organizaciji stonoteniskog kluba invalida „K2“ iz našeg grada. Učešće je uzelo više od 80 takmičara iz 10 klubova, a među njima su i osvajači medalja na prošlogodišnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. 
 
 
Najsupešnija od naših reprezentativaca, olimpijska šampionka u singlu i vicešampionka u dublu Borislava Perić Ranković, ističe da ne propušta ovakva takmičenja, a izuzetno je zadovoljna novim uslovima za takmičenja u rekonstruisanom „Medisonu“.
„Ono što nam je bilo najbitinije, to je sada ispoštovano i urađeno u ovoj hali i pridodaje se svemu ostalom, osećamo se mnogo ležernije i prijatnije kada imamo sve uslove prilagođene invalidima“, naglasila je, a o takmičenju u kom, realno, nema konkurenciju, kaže da mu pristupa ozbiljno kao i svakom drugom.
 
 
„Bez obzira što smo uspešni i u međunarodnoj konkurenciji, ovo je značajno takmičenje i za nas reperezentativce i za sve one koji su tek počeli da drže reket u rukama i kojima je motiv i želja da krenu našim stopama. Nadamo se da ćemo im u tome pomoći i dati im podršku, i odigravanjem mečeva i duelima sa njima. Navikli smo da uvek pružamo najbolje partije, bez obzira ko je sa druge strane stola“, ističe članica stonoteniskog kluba invalida „Spin“ iz Novog Sada i najuspešnija naša paraolimpijka.
 
 
Današnje takmičenje proglasio je otvorenim i pozdravio sve učesnike pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura. Naglasio je da Grad Zrenjanin ulaže značajna sredstva u sport i sportsku infrastrukturu, vodeći pritom računa i o osobama sa invaliditetom.
„Najstarija sportska hala na Balkanu postala je multifunkcionalni prostor, pristupačan i za osobe sa invaliditetom. To je lepo čuti, posebno od takmičara u sportu u kom su doneli pet medalja sa paraolimpijskih igara u Riju. Grad Zrenjanin uvek podržava sport za osobe sa invaliditetom, kao i organizaciju ovakvih takmičenja i to će činiti i ubuduće“, naglasio je Salapura.  
 
 
Stoni tenis je na paraolimpijskim igrama bio naš najtrofejniji sport, u kom smo osvojili tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji i jednu u dublu, što je svakako rezultat kvalitetnog rada i dobre organizacije u tom sportu. Selektor reprezentacije Zlatko Kesler objašnjava da današnje takmičenje predstavlja prvi deo ekipnog prvenstva Srbije, devet kola, a da je drugi deo, takođe devet kola, planiran za septembar, odnosno da se igra po dvokružnom sistemu.
„Stoni tenis jeste jedan od najtrofejnijih sportova u Paraolimpijskom komitetu Srbije. Imamo i dosta mladih takmičara i nadam se da ćemo, što se tiče medalja, ponoviti uspeh iz Rija i u Tokiju 2020. godine. U Riju smo imali četiri takmičara, a ja kao selektor očekujem da će bar šest ili sedam naših stonotenisera izboriti plasman za Tokio i biti spremni za osvajanje medalja, a koliko će ih biti, to neće zavisiti samo od nas već i od pripremljenosti drugih takmičara“, kaže selektor Kesler. 
 
 
On je ocenio da je i do sada Zrenjanin bio dobar domaćin ovakvih takmičenja, a da je sada, što se tiče invalida, organizacija podignuta na još viši nivo. 
„Dva toaleta pristupačna za invalide, novi parket, sve je to odlično i sigurno će biti još bolje kada se rekonstrukcija hale u potpunosti završi i verujem da ćemo se ovde viđati ne samo jednom, nego i dva puta godišnje,  a možda ćemo organizovati i neke pripreme u Zrenjaninu“, zaključio je.
   
 
Član domaćeg kluba „K2“, takođe reprezentativac Srbije u Riju, Goran Perlić, objašnjava da su uslovi za takmičenje invalida u hali „Medison“ sada među najboljima u zemlji. O samom takmičenju kaže:
„Prvenstvo smo organizovali po svim svetskim pravilima za osobe sa invaliditetom i takmičenje se odvija na 12 stolova, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u kategorijama osoba u kolicima i stojećih osoba sa invaliditetom. Igraju se pojedinačni mečevi i dublovi, u zaista izvanrednim uslovima“, kaže najbolji zrenjaninski stonoteniser u kategoriji osoba sa invaliditetom.