Nova saradnja Zrenjanina i SKGO u upravljanju otpadom, otpadnim vodama i snabdevanju vodom

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu. 

 

 

 

Tim povodom, a u svojstvu predstavnika jedne od 10 izabranih lokalnih samouprava,  pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić potpisao je danas, u sali Gradskog veća,  sporazum sa generalnim sekretarom SKGO Đorđem Staničićem čime je ozvaničen početak saradnje u unapređenju usluga u upravljanju otpadom, otpadnim vodama i snabdevanju vodom. 

 

 

 

Za ovu podršku grad Zrenjanin prijavio se zajedno sa opštinama Žitište, Sečanj i Novi Bečaj, pa će rukovodstva ovih opština učestvovati u potpisivanju sporazuma.

Ovom prilikom sporazume o saradnji sa SKGO potpisali su i predstavnici grada Kruševca i opštine Čajetina koji će, takođe, dobiti stručnu pomoć u istoj oblasti.

 

 

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

         

 

 

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno parterstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).