Predavanja o Evropskoj uniji za zrenjaninske osnovce

Predstavnici Fonda “Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, tokom prošle i ove nedelje obilaze osnovne škole na teritoriji Grada Zrenjanina i organizuju prigodna interaktivna predavanja o Evropskoj uniji za učenike viših razreda. To je deo aktivnosti u okviru ovogodišnje manifestacije “Evropsko selo”, čija je završna svečanost planirana za 5. maj, na Trgu slobode u Zrenjaninu. 
 
 
Juče su predstavnici Fonda “Evropski poslovi” posetili osnovne škole “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu i “Jovan Dučić” u Kleku, a sa njima su bili i predstavnici Grada Zrenjanina, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. U pitanju su dve, od ukupno 27 škola na teritoriji Zrenjanina, koje će na “Evropskom selu” predstavljati isto toliko država, članica Evropske unije i kojima ova predavanja predstavljaju jedan vid pripreme za tu manifestaciju.
 
 
 
Kako ističu u Fondu “Evropski poslovi”, u školama koje su do sada posetili deca su pokzala veliko interesovanje i zavidno znanje o Evropskoj uniji, njenom istorijatu, formiranju, državama članicama, organima Unije, specifičnostima i zanimljivostima, a dobila su i priliku da nauče nešto novo i dopune svoje znanje. U Fondu planiraju da predavanjima bude ukupno obuhvaćeno oko hiljadu učenika.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, nakon posete OŠ “Žarko Zrenjanin”, rekao je da će ovakva edukacija sigurno koristiti deci u daljem školovanju i da predstavlja dobru pripremu za manifestaciju koja će se ove godine u našem gradu održati po šesti put.
“Grad Zrenjanin već je postao prepoznatljiv po “Evropskom selu”, na kom i ove godine očekujemo posetu predstavnika Delegacije EU u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, ali i diplomatske predstavnike pojedinih članica EU. Ono što je specifično za ovogodišnju manifestaciju jeste da će na njoj posebno biti predstavljeni i najuspešniji projekti iz regiona, koji su finansirani iz evropskih fondova.”, kazao je Santovac i dodao da će “Evropsko selo”, kao i do sada, biti prilika za škole i učenike da se upoznaju sa zemljama EU koje će predstavljati, ali da će se, kroz druženje tokom manifestacije, upoznati i sa svim ostalim članicama Unije.
 
 
 
Direktorka OŠ “Žarko Zrenjanin” Ivana Bošnjak kaže da će ta škola na “Evropskom selu” ove godine predstaviti Estoniju, kako je odlučeno žrebom, i da su pripreme za manifestaciju već počele.
“To je za nas veliki izazov, jer je u pitanju zemlja o kojoj zaista malo znamo, tako da smo mesec dana pre glavne manifestacije već počeli da se pripremamo i da upoznajemo tu zemlju. Ovo predavanje koje se danas organizuje u našoj školi po prvi put je deo manifestacije “Evropsko selo” i u njega smo uključili učenike šestog razreda. U tom uzrastu oni već nešto uče o Evropskoj uniji, i učesnici takmičenja 5. maja biće upravo učenici šestog razreda”, istakla je direktorka Bošnjak.