Premijerno prikazan film ''Profesor Ivan Lerik - Život. Epoha. Estetika''

Dugometražni dokumentarni film “Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika”, posvećen istaknutom zrenjaninskom intelektualcu, eruditi i čuvenom direktoru Gimnazije, premijerno je prikazan sinoć u Baroknoj sali Gradske kuće. Prva premijera organizovana je u prisustvu članova porodice, profesorovih savremenika, nekadašnjih kolega i učenika, predstavnika Zrenjaninske gimnazije, učesnika u realizaciji filma i gradskih zvaničnika, dok će gradska premijera filma biti održana večeras, 19. aprila, u velikoj sali Kulturnoj centra, s početkom u 19 časova. 
 
 
 
Karte za večerašnju projekciju su besplatne, ali se moraju preuzeti. U želji da se olakša distribucija, organizatori ove premijere i producenti filma – Zrenjaninska gimnazija i “Digital Stajl” organizovali su podelu karata na više gradskih punktova, i to: Gimnaziji, Kulturnom centru, Gradskoj biblioteci, Savremenoj galeriji, kao i u mesnim zajednicama “Veljko Vlahović” i “Dositej Obradović”.
 
Sinoćnoj projekciji prisustvovala je i Olga Lerik Milovanović, kćerka profesora Ivana Lerika, koja je prethodno prisustvovala i prijemu kod pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Duška Radišića. Prijemu su prisustvovali i načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević, direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković i scenarista i režiser filma Zoran Slavić.    
 
 
Pre projekcije filma prisutne su pozdravili Duško Radišić i Milan Radaković, dok su izabrane odlomke iz Lerikove knjige “Estetika” prezentovali glumac Prvoslav Zakovski, profesor Gimnazije Dragan Rajačić i učenica Mara Bibin, koji su učestvovali i u stvaranju samog filma. Nakon projekcije, publici su se predstavili autori - scenarist i režiser Zoran Slavić, snimatelj Dušan Udicki,  producent i montažer Feldeši Đula, kompozitor muzike za film Srđan Marinković i postproducent Dušan Bartolović. 
 
 
 
Film je namenjen, pre svega, onima, a takvih je najviše među potencijalnom publikom, koji su ovog zrenjaninskog profesora, koji je pune 23 godine bio direktor Gimnazije, izuzetno obrazovani intelektualac, pedagog, esejista i estetičar, human i etičan čovek, fragmentarno poznavali, tako što su bili njegovi učenici, sretali ga na ulicama, slušali na raznim javnim predavanjima. Namenjen je toj grupaciji savremenika, ne da bi im razbili iluzije, već da bi im pružili priliku da svoje sećanja i utiske prodube ovim promišljanjem, dvadesetak godina posle njegove smrti. Pored autora, u ovom filmu koji je kombinacija biografskog, esejističkog ali uvek dokumentarnog, o profesoru Ivanu Leriku govore njegovi bivši učenici, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Gimnazije, ali i učenici njenih završnih razreda…
 
 
Film donosi Lerikovu biografiju. Reklo bi se, građansku i porodičnu. Naravno, uporedo sledi i profesionalna ali i estetičarsko-kritičarska dimenzija. U delu javne, profesorske, direktorske, predavačke i društvene aktivnosti, koja je osobena ali neminovna u vremenima našeg socio-komunizma, profesorov život postaje netipična, pomalo kotroverzna hronika o bitisanju intelektualca u srpsko/jugoslovenskoj provinciji od pedesetih do osamdsetih godina dvadesetog veka. Po mnogim svojim elementima to je paradigmatična saga o epohi.
 
 
 
Posebno poglavlje ovog filma je disput o estetičko-filozofskim, polemičarskim, esejističkim i kritičarskim promišljanjima, aktivnostima i ispoljavanjima, koje teku uporedo sa Lerikovim pedagoškim i profesorskim radom. Paradoks je da je ova oblast profesorovog delovanja, istovremeno i apsurdno, bila najprisutnija u stručnoj i laičkoj javnosti, svakako zbog instrumentijalizacije njegovog učešće u svojevremnoj polemici pristalica realista i modernista u književnosti. Međutim, kao posledica Lerikovog učešća na “poraženoj“ strani u tim književno-ideološkim sporovima, umetnička kritika, publicistika, pa i dnevna novinska kritika jednoglasno i zdušno ignorisali su profesorovo kapitalno delo “Estetiku” koja je, istini za volju, štampana tek 1972. godine, od lokalnog izdavača “Ulaznice”, Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. 
 
 
Film skreće pažnju savremene javnosti na erudiciju, autentičnost, visok nivo intelektualne akribije kojom je profesor Lerik ispisao svoju davnu “Estetiku“. I pledira za njeno ponovno čitanje, jer je to način da bolje upoznamo svoju kulturnu istoriju. I velikog intelektualca iz naše prošlosti.