Radna grupa za prevenciju nasilja podržava predlog Fondacije ''Tijana Jurić''

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja i multisektorsku saradnju grada Zrenjanina, na svojoj poslednjoj sednici, održanoj 6. aprila, zauzela je jednistven stav – da se podrži predlog fondacije „Tijana Jurić“, koja se već duže vreme javno zalaže za inicijativu za izmenu Krivičnog zakona kojom bi bilo propisano da se svakom ubici deteta odredi kazna doživotnog zatvora.
 
O saopštenju koje je potpisala koordinatorka Radne grupe Ljiljana Lazarević, podseća se da je članom 4. Sporazuma o saradnji svih institucija na području grada Zrenjanina u zaštiti žrtava nasilja naveden jedan od najvažnijih ciljeva, a to je da su „institucije, u okviru svojih uloga, nadležnosti i misija, odgovorne da zaustave nasilje i preduzmu mere zaštite“.
 
„Ono što je podstaklo takvu inicijativu i nateralo javnost na izražavanje stava po ovom pitanju je mogućnost da se počinioci takvih svirepih dela za života mogu naći ponovo na slobodi i eventualno ponoviti isto ili slično delo, što je u svakom slučaju zastrašujuće, pogotovu za porodice koje su doživele užasne gubitke dece na monstruozan način. Teški i svirepi zločini, posebno prema deci, iziskuju posebnu pažnju društva i treba ih na svaki način osuditi i maksimalno sankcionisati. Jedan od mogućih načina je i prilagođavanje sankcionisanja stepenu i načinu izvršenog nasilja, u skladu sa tim i eventualna izmena postojećih propisa u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju i konstatuje da nije reč o kazni koja je nespojiva sa zakonodavstvom  Evropske unije.