U susret Danu vojske Srbije

Odavanjem počasti narodnom heroju Svetozaru Markoviću-Tozi i organizovanjem sportskih takmičenja u košarci i odbojci, u kasarni zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije danas je počelo obeležavanje Dana Vojske Srbije, 23. aprila. U petak, od 11 časova, u zrenjaninskoj, kao i u svim kasarnama širom zemlje, održaće se prigodna svečanost. Tom prilikom u kasarni “NH Svetozar Marković Toza” biće otvorene prostorije Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin i prikazano naoružanje, a dodeliće se i nagrade najuspešnijima na literarnom konkursu “Pismo vojniku” i likovnog konkursa “Vojnik Vojske Srbije - moj vojnik”. 
 
 
 
Današnjoj ceremoniji prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević i Simo Salapura, koji su, u ime Grada Zrenjanina, položili venac na spomen-bistu Svetozara Markovića-Toze. Venac su položili i predstavnici zrenjaninskog garnizona.
 
Podsećamo, Zrenjanin je prošle godine bio uspešan domaćin centralne, objedinjene proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede, 9. maja, za čiju je organizaciju dobio sve pohvale od strane Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. 
 
 
 
Dan Vojske Srbije, 23. april, ustanovljen je u znak sećanja na taj dan 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Tim ustankom postavljen je temelj za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je,  upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.