U zrenjaninskoj kasarni obeležen Dan vojske

Povodom Dana vojske, koji Vojska Srbije obeležava 23. aprila, u znak sećanja na taj datum 1815. godine kada je počeo Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti, danas je u kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza" u Zrenjaninu održana svečanost.

Prisutne je, u ime zrenjaninskog garnizona, pozdravio komandant Komande za razvoj banatske brigade pukovnik Živica Ognjanov, a zatim je minutom ćutanja odata počast poginulim i umrlim pripadnicima Vojske Srbije.

 

 

Pukovnik Ognjanov je tom prilikom istakao da je najuzvišenija vrednost jednog naroda  sloboda i čast njegove otadžbine, a da je borba za slobodu oduvek zahtevala velike žrtve i odricanja.

- Vojska Srbije je od 2011. godine po prvi put u modernoj istoriji postala profesionalna, ali je ostala privržena tradiciji i vekovnom vojničkom iskustvu, otvaranjem mogućnosti za služenje vojnog roka. Danas Vojska Srbije predstavlja stabilan i uređen sistem, sposoban da izvrši sve misije i zadatke. Zbog patriotizma i požrtvovanog rada pripadnika spremna je da efikasno reaguje na sve izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje - rekao je on i naveo da je Vojska u prethodnom periodu dala nemerljiv doprinos mirnom životu građana Srbije, čime je još jednom dokazala da otadžbina na nju uvek može da računa.

 

 

Praznik je, u ime Grada i svoje lično ime, čestitao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prisustvu načelnice Srednjobanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević, pomoćnika Duška Radišića i Dragana Ćapina, predsednika Skupštine grada Zrenjanina Olivera Mitrovića, a današnjoj svečanosti prsustvovali su i oficiri, podoficiri, predstavnici pravoslavne i rimokatoličke crkve, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije, civilna lica. 

 

 

- Pred nama je 23. april, Dan Vojske Srbije, i ovaj današnji susret je još jedna prilika da istaknemo izuzetno dobru saradnju između Garnizona i Grada Zrenjanina. Između dve proslave Dana vojske, između aprila prošle i ove godine, Zrenjanin je bio u centru mnogih značajnih aktivnosti Vojske Srbije. Svima nam je u svežem sećanju sjajna vojna parada za čiju smo organizaciju dobili sve pohvale, ali moramo pomenuti i niz drugih aktivnosti koje naš Garnizon realizuje u saradnji sa  Gradom - “Otvoreni dan Garnizona”, zajedničko učešće u obeležavanju značajnih datuma iz naše istorije, akcije solidarnosti prema našim socijalno ugroženim sugrađanima, sportski susreti i još mnogo toga. Ne moram posebno naglašavati da sve to potvrđuje da građani Zrenjanina pripadnike Vojske Srbije doživljavaju kao svoje sugrađane i da su ponosni na njihovo prisustvo u našem gradu - rekao je gradonačelnik.

 

 

On je dodao da je Dan Vojske Srbije prilika da se još jednom podsetimo na slavnu i herojsku prošlost naših vojnika, naših predaka koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Srbije. Ukazao je da obeležavajući ovaj datum, kada je 1815. godine doneta odluka o pokretanju Drugog srpskog ustanka, ne smemo da zaboravimo ni Prvi srpski ustanak, ni sve kasnije slobodarske i nacionalne težnje našeg naroda da bude svoj na svome, da se suprotstavi svakom neprijatelju, braneći svoj ponos, slobodu i čast. 

- Vojska Srbije i danas je garant svih tih težnji i institucija u koju građani Srbije imaju izuzetno veliko poverenje. Nama je posebno drago što je vojska ponovo sastavni deo života u Gradu Zrenjaninu i to se oseća na svakom koraku. U ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, svim pripadnicima Vojske Srbije, zrenjaninskog Garnizona i Komande za razvoj banatske brigade, čestitam 23. april, Dan Vojske Srbije, sa željom da ga proslave u miru, i da tako bude i svih narednih godina - istakao je on. 

 

 

Danas su pročitane i čestitke koje su pripadnicima Vojske Srbije uputili predsednik Republike, ministar odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a pročitane su i naredbe o unapređenjima i pohvalama.

Anastasija Vanja Romanov, učenica 6. razreda osnovne škole iz Tomaševca, predstavila je svoj rad, ocenjen kao najuspešniji na literarnom konkursu posvećenom vojsci i vojnicima.   

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su glumci Milan Kočalović, Zvonko Gojković, Jelena Kesić, Milica i Davor Dosković.

U krugu kasarne organizovan je i tehničko-taktički zbor, sa prikazom naoružanja i opreme Komande za razvoj banatske brigade, a zatim su predstavljene i novootvoene prostorije Organizacije rezervnih vojnih starešina.