Uz pomoć Pokrajine do bolje energetske efikasnosti

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić sastao se danas sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a tema sastanka bila je povećanje energetske efikasnosti, pre svega kada su javne ustanove u pitanju.

 

 

Sekretar Grbić pohvalio je Grad Zrenjanin koji je, kako je naveo, uvek pokazivao inicijativu za ulaganja u energetsku efikasnost i pravi je primer kako bi trebalo da funkconiše lokalna vlast.

- Tokom razgovora spominjali smo nekoliko projekata koji su interesantni za grad, dotakli smo se problema, a određenih sastanaka bilo je i u prethodnom periodu. Gledaćemo da ispred pokrajinskog sekretarijata podržimo Grad Zrenjanin u realizaciji kvalitetnih projekata, dotakli smo se i budžeta, ulaganjima u osnovno i srednje obrazovanje, predškolske ustanove, kao i domove zdravlja koji mnogo sredstava iziskuju ne samo po pitanju radne snage, već i onoga što je sfera interesa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku. U narednom periodu imaćemo nekoliko konkursa na koje će Grad Zrenjanin konkurisati i nadam se da će to biti kvalitetni projekti i da ćemo moći da obezbedimo sredstva vezana za energetsku efikasnost - rekao je on.

 

 

Grbić je kazao i da je gradonačelnik Janjić tokom današnjeg sastanka potencirao razgovore na temu obnovljivih izvora energije, te da je oko 20 miliona opredeljenih za primenu solarne energije za pripremu tople sanitarne vode.

- Pokušaćemo nešto da uradimo po tom pitanju, da li za Dom učenika ili neku drugu ustanovu, a takođe smo razgovarali i o grejanju u osnovnim i srednjim školama, ako su na mazut, da određena sredstva opredelimo za zamenu tih kotlova - rekao je još pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić. 

   

 

Gradonačelnik Janjić zahvalio se pokrajinskom sekretaru što se odazvao pozivu za radni sastanak i rekao da je to bila odlična prilika za razmenu informacija i ukazivanje na pravac kojim bi Grad Zrenjanin trebalo da ide.

- Kao što ste čuli, poseban nam je interes da rešimo problem grejanja u nekoliko škola, da to bude na kvalitetniji način, ali i da se uključe alternativni vidovi grejanja i sanitarnih voda u drugim institucijama. Mislim da ćemo napraviti veliki iskorak u tom pravcu i naravno, u tome očekujemo i pomoć Pokrajine - rekao je gradonačelnik Janjić.