''Begej Fest'' otvoren nastupom orkestra Policije Beograda

Šesti međunarodni festival duvačkih orkestara „Begej Fest“ otvoren je sinoć u Zrenjaninu, a nakon uvodnih reči organizatora i predstavnika Grada Zrenjanina, publika je pozdravila nastup orkestra Policije Beograda, kojim je dirigovao Dejan Spasenić.
 
 
Uprkos nevremenu koje  je sigurno sprečilo mnoge zainteresovane da dođu sinoć u centar Zrenjanina, festival je ipak svečano otvoren i održani su prvi programi. Obraćajući se publici, učesnicima festivala i gostima, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin, između ostalog, i grad kulture, u kojoj posebno mesto zauzima muzička kultura.
 
 
„Grad Zrenjanin prepoznaje ovakve manifestacije kao dobru priliku za promovisanje naše kulture, naših potencijala i pravih umetničkih vrednosti i u tom smislu u potpunosti podržavamo festival i njegov razvoj iz godine u godinu. U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, želim svim učesnicima festivala i gostima prijatan boravak u našem gradu, uspešne festivalske nastupe, puno lepog druženja i da se ponovo vidimo i naredne godine, na sledećem festivalu. Ovim ujedno i proglašavam šesti “Begej Fest” otvorenim“, poručio je Simo Salapura.
 
U ime domaćina i organizatora festivala, prisutne je pozdravio profesor Branislav Gagić, dirigent Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin, predsednik Udruženja duvačkih orkestara Vojvodine i direktor Svetske asocijacije duvačkih orkestara WASBE za Srbiju.
 
 
Otvaranju su prisustvovali i eminentni gosti iz Srbije i inostranstva, članovi žirija takmičarskog dela festivala i učesnici 4. regionalne konferencije WASBE – predsednik asocijacije za srednju i južnu Evropu Jožef Čikota iz Mađarske, Anatolij Dudin iz Rusije, Sava Dimitrov iz Bugarske, Vaso Ristov iz Makedonije, Miro Saje iz Slovenije, Ištvan Sekelj iz Rumunije, Ivan Glavurdić iz Hrvatske, Branko Knežević iz BiH i Zoran Mulić iz Srbije.
 
Festival se nastavlja danas održavanjem regionalne konferencije u hotelu „Vojvodina“, potom takmičarskim  nastupima u Kulturnom centru Zrenjanina, da bi večeras u centru Zrenjanina, od 20 časova, nastupio dečji orkestar iz mesta Kištelek u Mađarskoj. 
 
 
Sutra, od 19 časova, predviđen je svečani defile učesnika kroz centar Zrenjanina, dodela priznanja i nagrada najuspešnijima, a od 20 časova koncert će održati reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije. Pod upravom majora Aleksandra Đurova, na repertoaru će se naći izbor popularnih domaćih i stranih melodija, a za finale koncerta predviđen je „Marš na Drinu“, Stanislava Biničkog.