Četvrti ''Dani taraških roda'' naredne subote, 10. juna

Četvrta manifestacija “Dani taraških roda” održaće se naredne subote, 10. juna, u tom selu, uz celodnevni program, a između dve manifestacije, Taraš je opravdao epitet “Evropskog sela roda” i realizovao neke nove projekte - saopšteno je danas na konferenciji za novinare u zrenjaninskoj Gradskoj kući.
 
 
“Dane taraških roda” najavili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i članovi Udruženja građana “Taraške rode” Slobodan Marovac, Stevo Čorokalo i Željko Vuković. Duško Radišić istakao je da je, nakon četiri godine od početka održavanja, manifestacija prevazišla očekivanja inicijatora.
 
 
“Želeli smo tada da pokrenemo nešto što je karakteristično za Taraš, kao što želimo da svako naše naseljeno mesto ima bar još jednu specifičnu manifestaciju, osim uobičajenih dana sela ili seoskih slava, oko kojih će se okupiti građani, deca, škole, udruženja. U Tarašu smo to uspeli i mimo očekivanja, sve zahvaljujući rodama, što je ovo selo uključilo i u međunarodnu saradnju i aktivnosti, kojima se promovišu ne samo Taraš, nego i grad Zrenjanin”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i pozvao sugrađane da posete manifestaciju naredne subote.
 
 
O programu manifestacije govorio je Slobodan Marovac, istakavši da su organizatori Mesna zajednica “Taraš” i Udruženje građana “Taraške rode”, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.
“Program počinje u prepodnevnim časovima likovnim kolonijama za decu i slikare, nastupaće folklorni ansambli, očekuje nas izložba fotografija, dečiji foto konkurs, sportska prezentacija, a sa decom smo već organizovali veliki broj kreativnih radionica, čije će finale biti na samoj manifestaciji”, kazao je Marovac i najavio svečano otvaranje za 15 časova.
 
 
Stevo Čorokalo govorio je, između ostalog, o značaju titule “Evropskog sela roda” za Taraš, koja svake godine donosi i određena finansijska sredstva za projekte unapređenja životne sredine, kvaliteta staništa roda, izgradnje prateće infrastrukture.
“Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa svim evropskim selima roda, kojih ima 14 u isto toliko zemalja, svake godine Taraš konkuriše za određena sredstva, a zahvaljujući tome ove godine je izgrađena osmatračnica kraj bare “Rogozare” i radi se na tome da se toj bari vrati voda i stvore uslovi koji su nekada tu bili - da vodu dobije i divljač i stoka, a da iz nje i rode dobijaju hranu. Sve to prepoznaje i Evropska unija i želi da pomogne realizaciju ovakvog i sličnih projekata. Taraš, dakle, ima šansu da svake godine aplicira za određena sredstva i realizuje određene projekte”, objasnio je Čorokalo.  
 
 
Podsećamo, Taraš je 2015. godine poneo priznanje “Evropsko selo roda”, koje dodeljuje nemačka Fondacija za očuvanje prirode “EuroNatur”. Pre Taraša, zaslužilo ga je 13 naselja, u isto toliko država, s obzirom da u nekoj zemlji samo jedno selo može biti proglašeno “Selom roda”. Taraš je proglašen selom u kom se gnezdi najviše parova belih roda u Srbiji, više od trideset, ali i selom čiji se meštani o svojim rodama posebno brinu. 
 
 
Popisom bele rode na teritoriji cele države, koji je realizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, utvrđeno je da se u našoj zemlji gnezdi preko 1300 parova, od toga oko 1000 u Vojvodini, a tačno 288 na teritoriji Zrenjanina, što naš grad svrstava među najznačajnije destinacije koje te ptice odabiraju na svojim čudesnim jesenjim i prolećnim letovima, dugim i preko deset hiljada kilometara.