''Dan NIS-a'' na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu danas je održan “Dan NIS-a” na kome su studenti tog fakulteta, Visoke tehničke škole u Zrenjaninu i srednjoškolci iz tog grada imali priliku da se upoznaju sa programima koje kompanija NIS sprovodi na ovom fakultetu.
 
Svečanosti koja je priređena povodom “Dana NIS-a”, prisustvovali su i predstavnici Grada Zrenjanina, rukovodstvo Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, profesori, studenti, kao i predstavnici NIS-a.
 
 
Uvodnu i pozdravnu reč uputila je prof. dr Dragica Radosav, dekan Tehničkog fakulteta, da bi se potom, u ime Grada Zrenjanina, prisutnima obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je podsetio da su Grad Zrenjanin, ali i on lično, od samog početka učestvovali u pripremi za uvođenje novog studijskog programa na fakultetu i uspostavljanju saradnje s bratskim gradom Uhta, u Ruskoj Federaciji. 
“Uz veliki entuzijazam i zahvaljujući timskom radu, uspeli smo da, u kratkom vremenskom roku, akreditujemo smer, uspostavimo odličnu saradnju s Uhtanskim univerzitetom i budemo prvi grad u Srbiji čiji fakultet ima ovakav smer, sa profesorima iz inostranstva. Dugujemo veliku zahvalnost kompaniji NIS, jer je na njihovu inicijativu, zajedno s nama, uspešno realizovan ovaj program. Za grad je značajno da ima studente koji nakon školovanja imaju obezbeđen posao, a nadamo se da će upravo to biti slučaj i sa studentima ovog smera”, kazao je Radišić.  
 
 
Prisutnima je predstavljen program “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa", prvi interdisciplinarni program ovakve vrste u Srbiji, koji je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu inicirao NIS u okviru programa „Energija znanja". Ovaj specijalizovani smer koji je realizovan u saradnji sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom iz Ruske Federacije pruža studentima mogućnost da postanu vrhunski stručnjaci za eksploataciju nafte i raca, a zatim svoje znanje usavrše na fakultetima u Rusiji.
 
 
Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za organizaciona pitanja, izrazio je zadovoljstvo što su studenti iskazali veliko interesovanje za program “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” i što pokazuju zavidan uspeh. 
“Kompanija ulaže veliki trud da se znanje i uspeh prepoznaju. Ponosni smo na činjenicu da ovaj studijski program pohađa ukupno 143 studenta, od kojih tri najbolja sa ovog smera stipendira naša kompanija. Uveren sam da ćemo i u narednom periodu, zahvaljujući saradnji sa kolegama sa Tehničkog fakulteta, imati dobre inženjere koji će svoju profesionalnu karijeru ostvariti u našoj kompaniji”, izjavio je Šibanov.
 
 
Ovom prilikom predstavljen je i korporativni program NIS-a “Energija znanja” čiji osnovni koncept podrazumeva partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i van zemlje u cilju obrazovanja visokostručnih kadrova, stipendiranje najuspešnijih studenata, kao i osposobljavanje kadrova za rad u NIS-u. Prezentaciju o programu “Energija znanja" održala je Snežana Lakićević, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama koja je tom prilikom predstavila i troje ovogodišnjih stipendista kompanije sa Tehnološkog fakulteta u Zrenjaninu - Miodraga Šljapića, Peđu Dunđerskog i Milana Ludoškog. U njihovo ime obratio se Peđa Dunđerski, istakavši da im je stipendija NIS-a podstrek za učenje, usavršavanje i napredovanje u poslu koji su odabrali, a za koji smatra da su ga dobro odabrali. 
 
 
“Dan NIS-a” obeležen je i stručnim predavanjem Marka Vanića, menadžera projekta za naučno-istraživački rad u kompaniji NIS koji je govorio na temu “Primena geofizičkih metoda u istraživanju ležišta”. Bilo je reči danas i o studentskoj praksi na Univerzitetu u Uhti, gde 14 studenata prve generacije studijskog programa “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” obavlja stručnu praksu na prestižnom Državnom tehničkom univerzitetu tog ruskog grada. Prošle godine, praksu u Uhti je pohađalo 12 studenata sa ovog specijalizovnog smera.
 
 
Strateško opredeljenje kompanije NIS i programa “Energija znanja" je ulaganje u poboljšavanje uslova za rad obrazovnih institucija širom Srbije. U prilog tome govori i činjenica da je NIS u 2016. godini postao prva kompanija dobitnik prestižne “Svetosavske nagrade" za doprinos obrazovanju u Srbiji koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.