Deveta Regata ''Vode Vojvodine''

Oko 250 učesnika regate Voda Vojvodine, koja se održava 9. put,  boravilo je juče na Babatovu u Elemiru, a njih je u ime Grada Zrenjanina pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice “Elemir”, članovima KUD Mladost i Udruženjem žena iz Elemira.

 

 

Radišić je rekao da je Grad Zrenjanin prepoznao, daje punu podršku i radi na razvoju nautičkog turizma. 

- Pre svega, mislimo na nautički turizam na kanalu Begej. Zajedno sa "Vodama Vojvodine" radimo i na kanalskoj mreži, ali i na stvaranju svih uslova da Begej bude ponovo plovan do Temišvara. Sa Rumunima radimo strateški projekat izgradnje i pristana i rekonstrukcije prevodnica kako bismo ubudće mogli da organizujemo i regate do Temišvara. Želimo i da primamo goste iz Temišvara. Danas smo na Tisi u Elemiru. Ovo je prelepo mesto, jedno od najlepših na našoj teritoriji. Zrenjanin ima puno voda, ali nemamo pristane i to želimo da ispravimo. Imamo marinu na Tisi, ona se sada malo rekonstruiše. Imamo želju i idejni plan na koji način bismo mogli da napravimo jednu veliku marinu koja će da ugosti i regate, ali i da stvori uslove da što više naših sugrađana čuva svoja plovila - rekao je Radišić.

 

 

Sanja Petrović, pomoćnik direktora Turističke organizacije Zrenjanina, kazala je da su regataši više nego dobro došli. 

- Zadatak Turističke organizacije je da promovišemo plovne puteve i dešavanja na reci. Ovo je nešto što je u opisu našeg delovanja i u našoj strategiji. Osim ove regate promovisaćemo i plovne puteve Begeja, biciklističke staze koje su vezane za opštinu Zrenjanin. Jer su svi turisti dobro došli. Mogu da kažem da ćemo ovu regatu dočekati i u Aradcu 30. juna isto kao i danas. Uz kulturno-umetnički program i domaću radinost - kazala je Petrović.

 

 

Deveta po redu regata “Vode Vojvodine” isplovila je 21, juna iz Novog Sada na dvanaestodnevno krstarenje ravnicom, koje će trajati do 2. jula 2017. godine. Na kružnoj ruti dugoj blizu ukupno 380 kilometara rekom Tisom, regata “Vode Vojvodine” posetiće Titel, Babatovo, Novi Bečej, Bačko Petrovo Selo, Sentu, Kanjižu, Mol, Bečej i Aradac.  

JVP „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava, i ona je jedna od najvećih višednevnih rekreativnih plovidbi u našoj zemlji.

 

 

U regati ove godine učestvuje blizu 90 brodova, sa oko 240 članova posade. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Holandije i Francuske. Na regati plovi i oko 40 dece školskog i predškolskog uzrasta.

Ovogodišnjom regatom obeležava se i 40 godina od izgradnje  Hidrosistema DTD. Gradnja Hidrosistema DTD trajala je 20 godina, a završetkom se smatra izgradnja Brane na Tisi 1977. godine, čime je omogućeno gravitaciono zahvatanje vode iz Tise, odnosno, snabdevanje banatskog dela Hidrosistema DTD vodom.