Grad, kompanije i škole zajednički do kvalitetnijeg kadra

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić organizovao je danas zajednički sastanak predstavnika zrenjaninskih srednjih škola - “Nikola Tesla” i “Uroš Predić”, Konfindustrije i italijanskih firmi “Dafar” i “Modital” koje posluju u našem gradu. 

 

 

Kako je rekao, sastanak je održan kako bi kompanije iskazale svoje potrebe, a škole kapacitete, mogućnosti uvođenja novih smerova i predmeta na već postojećim i školovanja potrebnog kadra, i to ne samo tokom redovnog školovanja, već da se ubuduće da prilika i za prekvalifikaciju odraslih.

 

  

 

Jedan od najvećih problema, kako se moglo čuti tokom današnjeg razgovora, jeste nedovoljno praktične nastave koja bi ih adekvatno obučila za rad u tim kompanijama.

Radišić je rekao da će, kako je ranije dogovoreno,  zaključci sa ovog sastanka biti prosleđeni Ministarstvu prosvete, a oni se tiču povećanja broja elektroničara i da im se, kako je to slučaj sa IT stručnjacima, pruži prilika za kvalitetnijim obrazovanjem, ali i da se poveća broj časova praktične nastave.

 

 

 

Inače, nedavno je u našem gradu, u sklopu “Dana otvorenih vrata italijanske privrede” koju su zajednički organizovali Konfindustrija Srbija i Grad Zrenjanin, a uz podršku italijanske ambasade, organizovan sastanak sa Ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

 

 

Tom sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, Gabrijela Grujić - Garić, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje, predstavnici kompanije Dafar, Fulgar, Tehnostruture, Modital, kao i predstavnici Konfindustrije Srbija. 

 

  

 

Po rečima Radišića, cilj sastanka bio je upoznavanje ministra Šarčevića sa problemima u identifikovanju adekvatnog kadra za dalji rast kompanija, o izazovima u zapošljavanju u gradu Zrenjaninu, prezentovanje pojednih koraka preduzetih sa strane kompanija u vidu rešavanja pomenutog problema, kao i prezentacija inicijative „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ u Zrenjaninu.