Gradonačelnik poljoprivrednicima poželeo dobre prinose i visoku cenu pšenice u otkupu

Na oglednom polju Zlatica kod Zrenjanina danas je održan Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin. Brojni poljoprivredni proizvođači i zaštitari, predstavnici semenskih kuća i  Gradske uprave Zrenjanin, imali su priliku da se upoznaju sa stanjem strnina - pšenice i ječma, ocenom stanja useva i prognozom prinosa. Takođe, ovom prilikom održan je i “zaštitarski dan polja“ sa obilaskom polja pod suncokretom, sojom, kukuruzom i šećernom repom.
 
 
 
Pozdravljajući poljoprivredne proizvođače gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić im je poželeo uspešnu proizvodnu godinu, dobre prinose i visoku cenu u otkupu.
“Trudimo se da kroz kreiranje agrarnog budžeta pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, tako i u tekućoj godini realizacijom različitih projekata pomažemo kako ratarima, tako i stočarima a pomoć će uslediti i voćarima. Uređujemo atarke puteve, kanalska mreža za odvodnjavanje je uređena, ali današnje okupljanje je prilika za razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima i osluškivanje njihovih problema koje nastojimo zajednički da rešimo”, istakao je Janjić.
 
 
Herbicitne oglede na Danu polja predstavila je Snežana Parađenović, dipl. ing zaštite bilja, a mikrooglede strnih žita predstavila je dipl.ing. ratarstva Zorica Rajačić.
 
Snežana Parađenović istakla je da prikazani herbicidni ogledi u okopavinama: kukuruzu, soji, suncokretu i šećernoj repi imaju za cilj upoznavanje proizvođača i stručne javnosti sa efektom herbicida primenjenih u adekvatnoj i preporučenoj količini, uz poštovanje fenoloških faza gajenih biljaka.
 
 
Poljoprivrednici su danas imali priliku da svide  54 sorte pšenice, i 12 sorti ostalih ozimih useva.
 
Prisutne je pozdravila direktorica Poljoprivredne stručne službe, koja je još jednom ukazala na značajnu podršku grada Zrenjanina , ali i dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije srednjeg Banata koji savete i preporuke za proizvodnju pravovremeno primenjuju nakon konsultacija sa stručnjacima iz PSS-a.