Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja 2017.

Na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" održana je 8. Internacionalna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja 2017" (INTRO 2017). Pored eminentnih stručnjaka iz oblasti obrazovanja, na konferenciji su govorili i predstavnici privrednog sektora, Pokrajinski sekretar za visokoobrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

 

 

"Moram na samom početku istaći da smo pronašli model za finansiranje izgradnje lifta na fakultetu u čemu učestvuju Grad Zrenjanin i Pokrajina, kako bi studenti sa invaliditetom imali mogućnost da prisustvuju predavanjima u svim učionicama fakulteta.

Takođe, grad Zrenjanin beleži dobre primere saradnje sa privredom uopšte, kao i modelima stručne prakse, ali i primene samog dualnog obrazovanja. Želim da istaknem uspešnu saradnju sa kompanijom NIS i drugim kompanijama IT sektora, što studentima omogućava lakše i brže zaposlenje nakon završenih studija", istakao je Radišić.

 

 

 

"INTRO 2017", organizuje se iz potrebe da se kroz tematski i sadržajni koncept povežu nauka, struka i obrazovanje. Prof. dr Zoran Milošević, Pokrajinski sekretar za visokoobrazovanje i naučno istraživačku delatnost je ovom prilikom rekao:

"Današnja konferencija predstavlja kontinuitet kada je u pitanju veza između znanja i privrede. Raduje me što Tehnički fakultet beleži dobru saradnju sa kompanijama, iako određeni trendovi u visokom obrazovanju nisu najpovoljniji u oblasti povezivanja sa sektorom privrede. Sa pozicije Univerziteta u Novom Sadu kojem pripada Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", reč je o velikim investicijama u oblasti nauke u kojim učestvuje Evropa, ali i naša Vlada. Snagu ekonomiji daje njena konkurentnost, razvojna ekonomija a ne socijalna. Dakle visoko obrazovanje u funkciji razvoja privrede jeste ono zbog čega smo danas ovde, i više sam nego zadovoljan što činimo dobre korake u tom pravcu", naglasio je Milošević.

 

 

 

Ovom prilikom je organizovan i Okrugli sto za nastavnike i direktore škola na kojem su preneta iskustva u domenu primene i sprovodjenja modela dualnog obrazovanja, kao i novine o planovima za sprovođenje nastave zasnovane na konceptu preduzetništva.

"Organizacijom ovakvih konferencija predstavljaju se novine iz oblasti obrazovanja i trudimo se da centralna tema konferencije bude posvećena aktuelnostima obrazovnog sistema, a to je ove godine svakako dualno obrazovanje i nastava zasnovana na konceptu preduzetništva", rekla je prof. dr Dragana Glušac, predsednik Organizacionog Odbora konferencije.

Prisutni su se upoznali i sa rezultatima istraživanja svojih kolega sa Katedre za menadžment o odnosu mladih prema preduzetništvu i pokretanju sopstvenog biznisa, što je rezultat rada na petogodišnjem republičkom projektu.

Pored Radišića, konferenciji je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević.