Isidori Žebeljan svečano dodeljena nagrada Fonda ''Todor Manojlović''

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je svečano dodeljena "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" Fonda "Todor Manojlović" akademiku i kompozitorki Isidori Žebeljan. Isidora Žebeljan je dvadeset peti laureat nagrade Fonda "Todor Manojlović" koji je osnovala Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina. 
 
Nagradu našoj istaknutoj umetnici dodelili su članovi Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović", predstavnici Grada Zrenjanina i predstavnici Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". 
 
 
 
Povelju je Isidori Žebeljan uručio direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić, a umetničku sliku pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić koji je, zajedno sa Željkom Milošević i Simom Salapurom, takođe pomoćnicima gradonačelnika, pre svečanosti priredio prijem za dobitnicu nagrade, predsednicu i članove Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović" Vladislavu Gordić Petković, Vladimira Arsenijevića i Radovana Živankića i direktora zrenjaninske biblioteke Milana Bjelogrlića. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, Isidori Žebeljan je čestitao Duško Radišić, istakavši da ona, baš kao i drugi naši velikani i znamenite ličnosti, treba da predstavljaju uzor mlađim generacijama. 
“Baš kao što smo, pre ove svečanosti, u Aleji velikana otkrili bistu našeg proslavljenog dirigenta Slobodana Bursaća i sada se nalazimo ne samo pored naših zaslužnih sugrađana, već i zaslužnih građana naše zemlje, kojima dodeljujemo nagrade. Zahvaljujem se Fondu “Todor Manojlović” koji od 1992. godine nagrađuje velikane, a naša je želja da skrenemo pažnju javnosti, a posebno mladima, da te ličnosti treba da im budu uzor. Mi naše velikane ne zaboravljamo i ponosni smo na njih”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. 
 
 
Predsednica Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović” Vladislava Gordić Petković pročitala je obrazloženje žirija u kom se, između ostalog, navodi da “baveći se, pored komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica SANU i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Isidora Žebeljan u svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima. Izvodi dela srpskih kompozitora, između ostalih Ljubice Marić i Vuka Kulenovića, komponuje muziku za četrdesetak pozorišnih predstava postavljenih na prostoru od Budve do Trondhajma, među kojima su pozorišna izvođenja Šekspirovog “Kralja Lira”, Čehovljevog “Galeba”, Simovićevog “Čuda u Šarganu” i “Skakavaca” Biljane Srbljanović.
 
 
“Vlasnica je jedne Mokranjčeve nagrade, tri Sterijine i četiri nagrade Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku, nagrade srpskog FIPRESCI-ja i Filmskog festivala u Sopotu; članica je dve akademije, srpske od 2006. a Svetske akademije nauka i umetnosti od 2012. Jedina sa ovih prostora dobija nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti”, navodi se takođe u obrazloženju i zaključuje:
 
 
“Iz samog ovog neveštog pokušaja da mapiramo sva polja stvaranja i delovanja Isidore Žebeljan očigledno je da su brojne njene veze sa Todorom Manojlovićem, i da ih u trajnom dosluhu čuvaju postupci umetničke forme i intelektualne prakse, kao i posvećenost interdisciplinarnom umetničkom angažmanu. Jedna druga Isidora, Isidora Sekulić, u poeziji Todora Manojlovića opažala je i osunčani toskanski pejzaž,  i tehnološka dostignuća civilizacije kojima prividno u tako lepom svetu nije mesto. U spoju prividno nespojivog Isidora Sekulić prepoznala je potrebu da se predoče, kako kaže, naš trepet, naša epoha, napori i radosti čoveka našeg doba. Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, ali ništa manje ni posvećenost pokušaju da se združe frule i flamingosi, da se uglazbe tradicija i inovacija, opredelili su žiri Fonda "Todor Manojlović“ da nagradu za moderni umetnički senzibilitet dodeli Isidori Žebeljan. Ona je dvadeset peti laureat nagrade u čijem se obuhvatu sa njenim imenom sada obrelo i polje umetničke muzike”, zaključuje Upravni odbor Fonda. 
 
 
Zahvaljujući na priznanju, Isidora Žebeljan je podsetila na prethodni boravak u Zrenjaninu, kada je govorila o svojoj “tajnoj vezi sa Zrenjaninom”, poreklu iz banatske porodice Žebeljan iz Perleza i posetama babi i dedi, koji su živeli u ovom gradu. 
“Razmišljajući šta bi bilo najkarakterističnije za takve velikane kakav je bio Todor Manojlović, za tako sjajne umetnike, mislioce, vizionare, ljude širokih pogleda, palo mi je na pamet da je to - odgovornost”, poručila je Žebeljan i potom prenela svoje razmišljanje o odgovornosti.
 
 

 
“Odgovornost je naša reakcija na govor drugog, naš odgovor na postojanje drugog, prihvatanje njegove egzistencije koja je u sadejstvu sa našom, to je život u zajednici. Zbog drugih nam je darovana odgovornost, ali je ona samo naša, ne možemo je odbaciti niti je se odreći. Na njoj gradimo temelje identiteta. Naši životi mogu da opstanu samo kroz potpuno i iskreno predavanje delovanju, koje često biva potaknuto dubokom i doslednom mišlju koja nas bodri svojom snagom. Ima više takvih pokretača, jedan od njih je umetnost. Ona je hrana duhu, ona nas čuva da ne umremo od banalnosti”, kaže naša istaknuta umetnica.       
   
 
Na svečanosti povodom dodele nagrade u muzičkom delu programa nastupili su laureatkinja, Isidora Žebeljan, Borislav Čičovački, pripovedač, romansijer, solista i kamerni muzičar, kao i Darija Čanji, učenica trećeg razreda osnovnog muzičkog obrazovanja Muzičke škole "Josif Marinković" iz Zrenjanina, koja je na violini odsvirala "Izraelski končertino" Džordža Perlmana.