Nastavak pomoći i podrške stočarima

Nakon završetka konkursa o dodeli ženske teladi stočarima na teritoriji Grada Zrenjanina, u Perlezu, dodelom grla stočaru Borislavu Dulijanu iz ovog naseljenog mesta, započela je akcija čiji je cilj pomoć malim poljoprivrednim gazdinstvima, da poboljšaju genetiku na svojim farmama.

 

 

Današnjoj primopredaji su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, kao i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović. Prepoznavši značaj poljoprivredne proizvodnje, naročito njenog primarnog segmenta ali i stočarstva uopšte, gradonačelnik je ovom prilikom istakao:

"Pre dve godine, započeli smo veoma korisnu akciju, i zajedno sa našim stočarima došli na ideju da malim poljoprivrednim gazdinstvima poklanjamo visokokvalitetne steone junice simentalske rase. Njihova obaveza je bila da u predstojećem periodu vrate žensko tele, kako bi akcija mogla biti sprovođena dalje, i ovo je danas praktično rezultat te dobre ideje. Očekujemo da ćemo u narednom periodu stočarima dodeliti još steonih junica, i ovom prilikom želim da istaknem da sam veoma zadovoljan što je moj tim, u saradnji sa stočarima, prepoznao njihove potrebe, i što smo pronašli pravo rešenje koje je naišlo na pozitivne kritike".

 

 

 

"Sprovođenjem ove akcije pokazano je izuzetno interesovanje, pre svega u delu koji se odnosi na popravljanje rasnog sastava, a time i proizvodnog potencijala u govedarstvu čime domaći stočari dobijaju mogućnost konkurentnosti na domaćem tržištu koju će pratiti kvalitetna proizvodnja", zaključio je Janjić.

 

 

Pre dve godine Aleksandar Moldovan iz Perleza ostvario je pravo na dodelu steone junice, čime je uz rasu holštajn stigla i simentalska sa veoma visokim genetskim potencijalom, što je rezultiralo boljim proizvodnim rezultatima u oblasti stočarske proizvodnje na porodičnom gazdinstvu porodice Moldovan.

Bas kao što je ugovorom i precizirano, žensko tele dalje je konkursom pripalo Borislavu Dulijanu, stočaru takođe iz Perleza, koji je ovom prilikom rekao: "Smatram da je celokupan projekat za nas stočare veoma važan, bavio sam se isključivo tovom junadi, a od sada je u mom domaćinstvu prisutna i simentalska rasa, a grlo koje smo dobili od grada uticaće na poboljšanje rasnog sastava. Dobra genetika je preduslov za uspešan tov, a mi to sada imamo, i ovo je sjajna akcija koju grad Zrenjanin sprovodi", zaključio je Dulijan.

 

 

Inače, agrarni budžet Grada Zrenjanina za tekuću godinu je 200 miliona dinara, a na današnjem događaju, na kojem su prisustvovali i načelnik odeljenja za privredu Gradske uprave Goran Kravarušić, kao i šef odseka za poljoprivredu Stojan Kralj, najavljeni su programi mera za pomoć poljoprivrednicima, koje će Grad Zrenjanin sprovoditi i u predstojećem periodu.