Održan 12. Memorijalni turnir ''Darko Nišavić'' i 4. Kup malih šampiona (15 fotografija)

U prisustvu članova porodice Darka Nišavića, olimpijskog šampiona Davora Štefaneka, predsednika Rvačkog saveza Srbije Željka Trajkovića, zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, generalne sekretarke Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosave Đapić Atanacković i drugih zvanica, u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu danas je svečano otvoren 12. Međunarodni memorijalni rvački turnir „Darko Nišavić“ i 4. Kup malih šampiona.
 
 
 
Turnir je u Zrenjaninu okupio oko 300 takmičara iz 27 klubova i osam zemalja, koji su na tri strunjače nagovestili budućnost rvačkog sporta u našoj zemlji i okruženju. Posvećen istaknutom sportisti, rvaču „Proletera“ i jugoslovenskom reprezentativcu Darku Nišaviću (1952-2005.), Memorijal je od pre četiri godine i Kup malih šampiona, turnir pionira, na kom se okupljaju najmlađi takmičari u ovom, u Srbiji i Zrenjaninu jednom od najtrofejnijih sportova.     
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac pozdravio je sve učesnike turnira, članove porodice Darka Nišavića, predstavnike nacionalnog rvačkog saveza, kao i goste koji su danas u naš grad stigli iz više gradova Srbije, ali i Rumunije, Grčke, Ukrajine, Hrvatske, Moldavije, Češke i Mađarske. On se zahvalio Rvačkom klubu „Proleter“ na dobroj organizaciji turnira.
„Grad Zrenjanin uvek je tu da pomogne i doprinese održavanju ovakvih sportskih događaja, jer je ovo najbolji način za promociju grada. Ovde su prisutni predstavnici osam država, najmlađi rvači koji čine budućnost ovog sporta i naše zemlje i regiona, druže se, takmiče se i doprinose da odavde ode lepa slika, slika Zrenjanina kao grada sportova i grada domaćina međunarodnih takmičenja, u koji se rado dolazi“, kazao je Santovac i dodao da turnir ima posebnu težinu upravo iz razloga što je u pitanju sport koji je našoj zemlji i gradu Zrenjaninu doneo puno trofeja.
 
 
 
„Tu su i brojni predstavnici našeg rvačkog kluba, višestrukog šampiona države, i sigurno je da očekujemo i da neko od ovih najmlađih takmičara nastavi uspehe svojih prethodnika. Ulažemo dosta u sport, u infrastrukturu, u funkcionisanje klubova i očekujemo da nam se to vrati i kroz uspehe i medalje na velikim takmičenjima“, istakao je zamenik gradonačelnika. 
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije, naš sugrađanin Željko Trajković, zaslužio je posebno priznanje kao „najbolji predsednik Saveza svih vremena“, koje mu je uručio nekadašnji proslavljeni reprezentativac, evropski i svetski šampion Sreten Damjanović. Trajković se ovom prilikom prisetio Darka Nišavića, svog nekadašnjeg sportskog učitelja.
„Darko je ostavio veliki trag, meni i mojoj generaciji je bio i trener i učitelj i ostavio je pečat po načinu rada, razmišljanja, prilaza sportu, ne samo kao sportista ili po rezultatu koji je napravio. Mi smo nasledili njegov način razmišljanja i vodimo rvački sport na način koji se prepoznaje i donosi rezultate. Mi smo u Rvačkom savezu Srbije tim i ako umesto mene dođe neko drugi na čelo, imaće kvalitetne ljude i organizaciju i za budućnost rvanja u našoj zemlji ne moramo brinuti“, rekao je Trajković i osvrnuo se na učešće domaćina na Memorijalu „Darko Nišavić“:
 
 
 
„Godinama u kontinuitetu postiže dobre rezultate i mislim da je Rvački klub „Proleter“, sa klubovima koji ga čine, u Botošu i Tomaševcu, nosilac kvaliteta rvanja u Srbiji. To ne bilo moguće bez podrške lokalne samouprave. A naša budućnost su upravo ova deca i posebno sam ponosan na broj učesnika i klubova koji su danas prisutni na ovom turniru i koji dokazuju da se rvanje vratilo na velika vrata u Zrenjanin i srpski sport“, zaključio je predsednik nacionalnog Rvačkog saveza.
 
 
 
Olimpijski šampion Davor Štefanek odmor nakon evropskog šampionata i osvojene srebrne medalje iskoristio je za posetu gradu u kom je proveo dosta sportskih godina i prisustvo na današnjem turniru.
„Ja sam učestvovao na turniru „Darko Nišavić“ kada je to bio juniorski turnir, turnira za pionire kod nas nije bilo, pa smo se trudili da idemo u Mađarsku ili Rumuniju. Ovakvo takmičenje mnogo znači u najmlađem uzrastu, kada se stiču određene navike učešća u međunarodnoj konkurenciji i onda je mnogo lakše na njima učestvovati kasnije“, kazao je Štefanek.