Održani četvrti ''Dani taraških roda'' (10 fotografija)

Manifestacija “Dani taraških roda” završena je u subotu, 10. juna, a programi su održani na nekoliko lokacija u tom selu. Svečano otvaranje upriličeno je u dvorištu OŠ “Svetozar Marković Toza”, a manifestaciju su zajedno proglasili otvorenom pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i predsednik Saveta mesne zajednice “Taraš” Milorad Kotlagin.
 
 
 
Obraćajući se tom prilikom prisutnima, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je da Grad Zrenjanin ulaže napore da svako naseljeno mesto na njegovoj teritoriji ima neku svoju autentičnu manifestaciju, a da su “Dani taraških roda” po mnogo čemu specifični. 
“Želja nam je da u svakom selu prepoznamo nešto što je karakteristično, na taj način i oživimo selo i organizujemo neke nove manifestacije, pored uobičajenih proslava dana sela. Ovde smo to uspeli i Taraš je dobar primer, jer su ovde rode simbol sela i simbol novog života. Imamo podatak da je to upravo tako, jer je u selu prisutan trend porasta rađanja i broja novorođenih beba i drago nam je što je to tako. Ono što može decu da zadrži na selu jesu prijateljstva, porodica, bolji uslovi života u selima i mi se trudimo da učinimo na tom planu učinimo što više, a ovakvim manifestacijama učvršćuju se i ta prijateljstva”, poručio je Radišić.   
 
 
 
Predsednik Saveta MZ “Taraš” Milorad Kotlagin kaže da je nešto što je pre nekoliko godina počelo kao želja i inicijativa, preraslo u manifestaciju koja poprima sve veći značaj.
“Veća je masovnost, bolja organizacija, priključuje nam se i više sponzora i nadamo se da će narednih godina sve to biti još lepše. Ove godine programi manifestacije traju više dana i više je učesnika uključeno. Ne znam da li su za to zaslužne rode, ali deca se više rađaju, mladi se venčavaju i ostaju u selu. Održavamo kontinuitet broja đaka u našoj školi u poslednjih nekoliko godina, a s obzirom na sadašnje prilike, očekujemo da taj broj narednih godina poraste”, kazao je Kotlagin.
 
 
 
Na otvaranju manifestacije učenici škole u Tarašu čitali su pesme o rodama Tatjane Đulinac, a dodeljene su i nagrade najuspešnijim učesnicima dečjeg foto konkursa. Prisutne je pozdravio i potpredsednik Udruženja građana “Taraške rode” Slobodan Marovac. Pročitano je i pozdravno pismo Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a potom su nastupila kulturno-umetnička društva iz Novog Bečeja, Kumana, Elemira i Bašaida. 
 
U prepodnevnim časovima organizovana je likovna kolonija za decu, a potom i za slikare, koji su u parku u centru sela radili platna sa motivima roda. 
 
 
 
Član Udruženja građana “Taraške rode” Stevo Čorokalo rekao je da titula “Evropsko selo roda”, koju je Taraš poneo 2015. godine, nije samo priznanje “na papiru”, već da tom selu donosi i određene benefite. 
“Taraš dobija određene podsticaje za edukaciju dece, ekološke aktivnosti, realizaciju nekih projekata zaštite roda i očuvanje životne sredine, a najvažnije je da mladi ostaju u selu i da se rađa više dece. Izuzetno sam zadovoljan nakon četvrte godine ove manifestacije, mogu da kažem da je uspešna i da joj predstoji lepa budućnost. Za taraške rode će se sigurno još čuti, a Tarašani će sigurno od tog svog “brenda” imati sve više koristi”, istakao je Čorokalo.